Prinses is een binge-sleeper

Het had hier beter Doornroosje geheten. Alhoewel die prinses op haar erwt ook in bed ligt. Ik ben namelijk een binge-sleeper.

Het gebeurt een drietal keer per week. Meer kan ook. Als ik geluk heb, haal ik acht uur. Of zelfs half negen. Als ik pech heb, val ik om zeven uur naast de peuter neer die de boodschap dat moeke echt niet meer kan niet snapt en denkt dat het feest is omdat hij er niet eens voor hoeft te huilen, dat ik zomaar bij hem in bed kom.

Met een beetje geluk slapen we binnen het half uur. Zonder de peuter zou ik slapen als mijn hoofd het kussen raakt maar met peuter is het eerst nog even bestraffend toespreken geblazen. In de nacht worden we een paar keer wakker, voor een plasje of een gedachte. En het duurt allemaal tot zo ongeveer zeven, of half acht als ik geluk heb.

In principe heb ik dan twaalf uur geslapen. Twaalf uur! Dat is anderhalve keer wat een normaal volwassen mens nodig heeft. Dat is een baby-portie! (Kent iemand een baby die klokje rond slaapt zoals mijn grootmoeder placht te zeggen?) Dat is geniaal veel!

Maar… Het heeft nadelen.

Niet alleen stap ik geradbraakt weer uit bed. Alles doet pijn, alles is stijf en stram. Dat heeft enerzijds te maken met mijn gestel en anderzijds met mijn goedkope ikea-bed dat niet op binge-sleeping voorzien in.

Maar ook mis ik zo veel. De dagen worden wel erg kort als je ze in een dagje van zeven tot negentien uur moet proppen. De was blijft liggen, de afwas blijft staan, de e-mails blijven onbeantwoord (we zitten nu aan 650 ongelezen e-mails op mijn prive-adres), tijd voor mezelf is een utopie, opruimen is voor ooit, grotere projecten van om het even welke aard zijn niet eens te overwegen, sociaal contact verdwijnt. Er wordt niet gedate. Als ik per jaar drie films zie (en dan heb ik het niet eens over naar de bioscoop gaan!) is het een enorme prestatie. Series kijken of tv-programma’s zijn al lang geschrapt van het menu. Idem met boeken. En sport. Nou ja, you get the picture.

Eigenlijk staat het leven hier gewoon een beetje stil. Zoals bij Doornroosje. Het gras blijft maar groeien, de doornen bedekken de gevel stilaan, het stof neemt toe, de rommel blijft liggen waar ie ligt, want er wordt geslapen. Big time.

Misschien komt er zich wel eens een prins door die doornen heen vechten en word ik wakker gekust. Of misschien groeien de jongens gewoon op en komt er daarmee wat energie vrij die ik kan pompen in wat avonduren en avonturen. Ook in dat geval leven we hopelijk nog lang en gelukkig.

 

 

15 gedachtes over “Prinses is een binge-sleeper

 1. Moest ik jouw leven hebben, ik zou hetzelfde doen. Je lichaam heeft het nodig, je hoofd nog meer. Veel mensen raken niet in slaap en zouden er inderdaad geld voor geven. Ik weet dat je andere avonden doorworstelt met werk en wat nog allemaal, dan weer vroeg opstaat en sukkelt met slaaptekort. Heel normaal dus dat je af en toe het klokje rond slaapt.

 2. Het zal zijn dat je lichaam en geest het nodig hebben. Slapen is goed, tijdens slapen recupereer je. Laat de rozenstruiken maar groeien om het paleis, prinses (wat een prachtige metafoor heb je gebruikt, trouwens). Honderd jaar zal het niet duren, maar ook Doornroosje moest haar tijd geduldig uitliggen. En dan komt op een dag wel die kus… Maar ik denk inderdaad dat je eigen prinsjes eerst zelf in hun harnas moeten groeien voor het zover kan zijn.

 3. Mijn dokter zegt dat elk uur dat je ooit niet hebt geslapen, je effectief moet inhalen om weer echt uitgerust te zijn. Ik hoop stiekem dat dat niet waar is, maar ondertussen slaap ik gezellig met je mee. De klok rond, elke keer de kinderen mij laten slapen .

 4. Ik heb ook veeeel slaap nodig; maar sinds de kinderen er zijn slaap ik systematisch te weinig. Ik ben dus zeer jaloers op jouw de klok rond slapen 🙂 Hier val ik ook soms in slaap met de peuter, maar maakt die peuter me ’s nachts wakker, of de kleuter, of de hond. En nu de kinderen een nacht waren gaan logeren en ik maar laat moest beginnen op het werk, werd ik toch om 7u wakker, on-uitgeslapen, moe en slecht gezind. Het leven is niet eerlijk zei kalimero al zeker 😉

 5. Lieverd, ik herken dit en vraag me zowel voor u als voor mijzelf luidop af:

  zou het niet veel effectiever zijn elke nacht 8 uur te slapen ivm 5 of 6 uur (of minder) en dan een paar keer per week de klok rond moeten slapen?

  Verder kan ik wel zeggen: haha, een date versieren hoort toch niet thuis op een takenlijstje? Maar ik herken er wel iets van: ik heb er ook genoeg van dat mijn bloeitijd maar niet komt!!

 6. Ik hoop dat die prins er doorheen geraakt. Ooit. Zelf heb ik heel weinig slaap nodig. Een uur of vijf zou voldoende zijn, ware het niet dat de burn-out altijd op de loer ligt.

 7. Slaap is zo belangrijk… Hier overleef ik al vijf weken op een gemiddelde van 3-4 uur per nacht (gesprokkeld). Geen idee hoe mijn lichaam daar op lange termijn op zal reageren, maar ik kijk wel al uit naar iets langere blokjes slaap. Al zal dat nog niet voor meteen zijn denk ik 🙂

  • Ik ben altijd een slechte slaper geweest en de laatste vier/vijf jaar slaap ik per nacht gemiddeld 3 tot 4 u in onderbroken stukjes slaap. Ik kom amper in een diepe slaap terecht en ben overdag doodmoe. Heb een slaaponderzoek gehad en daaruit blijkt duidelijk dat mijn geest zo goed als niet tot rust komt. Veel meer of een antidepressivum geven kan arts niet doen. Het antidepressivum zou het slapen moeten verbeteren maar tot nu toe heb ik daar geen effect van. Volgens de arts moet ik het overdag rustiger aan doen en me meer ontspannen want nachtrust is volgens haar een afspiegeling van de dag. Ik zou maar al te graag eens uitgeslapen raken zodat ik overdag niet meer zo moe ben en meer energie heb. Ik ben stiekem jaloers op mensen die goed slapen….

 8. Pingback: Eureka | En ze leefden nog groen en gelukkig

 9. Pingback: Ping-pong | En ze leefden nog groen en gelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s