Verplicht creatief

Het klinkt waarschijnlijk een beetje raar, maar in mijn werk heb ik een bepaalde mate van creativiteit nodig. Werkvormen creëren. Hoe pak je iets aan met een team? Hoe bouw je een studiedag zo op dat je het doel bereikt? Hoe zet je een opleiding in elkaar zodat het prikkelend is voor de deelnemers maar ze ook echt iets leren? …

Creativiteit en druk gaan niet goed samen. Vandaag moest ik iets creatiefs af hebben voor een collega. Materiaal dat naar een ontwerper moest.

Hij had me er over gebeld, ik had wat gesputterd. Dat ik eerst heel belangrijke andere dingen te doen had (klonk gewichtig en geheimzinnig). Dat ik het vandaag zou aanleveren voor 24u00, maar dat ik het niet voor 16u30 af kon hebben.

Ik legde op en ik haatte hem een beetje. Foeterde inwendig op zijn manier van werken en communiceren. Het lag allemaal aan hem, uiteraard.

Vervolgens ging ik allerlei andere uiterst belangrijke en urgente dingen doen, omdat ik stress krijg van verplicht onder druk creatief.

Daarna probeerde ik er onderuit te muizen. Dat ik er misschien niet helemaal in geloof en dat we het materiaal niet meer konden testen dus dat we het maar zo moesten laten, zonder mijn bijdrage. Nee hoor, mailde hij terug. Verhip, mislukt, dacht ik.

Omdat ik nog steeds een single mom ben ging ik toen de kinderen halen. Er vulden zich vier uren met ophalen, fruitje eten, gesprekjes, spelen, koken, eten, afruimen, douchen, tanden poetsen, verhaaltjes lezen, instoppen, kussen en knuffelen.

Toen moest natuurlijk het huis aan de kant. First things first, niet waar? Een berg afwas, twee machines was en het afval sorteren. Ik stortte me er vol overgave op.

Daarna belde ik nog iemand voor een kort interview. Ook iets om van mijn lijstje te schrappen.

Toen had ik rust verdiend. Ik las tien minuutjes en had een ini-mini-hongerbui die mijn hele dag verantwoord eten in de war stuurde. Verhip, alweer.

En toen moest het onderhand een keertje. Ik ging aan mijn bureau zitten, bedacht dat ik moe was en dat ik het beter zou uitstellen naar morgen. Vervolgens las ik nog wat blogs. Ik bedacht dat ik geen ideeën had. Wou alsnog zeggen dat ik niet mee deed. Nam toen zuchtend een blad papier. Bij de derde krabbel had ik het concept, na een kwartier was het kant en klaar en na een half uur gecheckt en doorgestuurd. En daar, mensen, heb ik een hele dag over gedaan.

14 gedachtes over “Verplicht creatief

 1. Het aspect ‘moeten’ was er waarschijnlijk teveel aan.
  ‘Moetn is dwang, en schjeemm (wenen) is kindergezang’ zei ons moeder vroeger wel eens toen we haar iets teveel lastigvielen.

 2. Ik vind dat je je dag behoorlijk efficiënt en productief hebt ingevuld. Soms is uitstellen best een goed idee. Anders had je een halve dag besteed aan je bijdrage en waren andere belangrijke dingen erbij ingeschoten. Nu heb je het allemaal voor elkaar gekregen, en ook nog binnen de deadline 🙂

 3. Mooi dat er blijkbaar op de achtergrond wellicht al iets gedaan werd in je hoofd. Maar het gevoel dat je er de hele dag bij had, dat is dan weer minder….. Wel inderdaad een heel productieve dag van uitstelgedrag. 🙂

 4. Zó herkenbaar!
  Ik zou me hier soms ook in 1001 bochten wringen om iets toch maar niet te moeten doen, uiteindelijk blijkt het dan veel meer mee te vallen dan gedacht, en denk je dju, heb ik dat serieus zólang uitgesteld…? Dit..?
  Om vervolgens enige tijd later metweliswaar een andere taak terug in hetzelfde patroon te vallen…

 5. Dat zou echt mijn dag kunnen zijn! Ik ben ook zo ontzettend productief aan het uitstellen. En ook zo boos op mij zelf dat ik dat nu niet gewoon eens op een uurtje deed, tijdens mijn normale werkuren.

 6. Zeer herkenbaar. Mijn medeblogster schreef onlangs in de uitspraak van de week over de wet van Parkinson: wanneer je veel tijd hebt voor een taak, neemt ze ook die tijd in … En deze week ging het over een nieuwe term: procrastiworking…

 7. Haaaa super herkenbaar!!!! Exact hoe het er bij ook aan toe gaat. Dingen die ik haat, worden ineens super interessant als er iets anders, groters, ‘moeteners’ boven mijn hoofd hangt. En idd: nu heb je het op een kwartiertje gefixt, terwijl je er anders een halve dag mee bezig was geweest, niet tevreden, en er dan ’s avonds toch nog mee bezig zou geweest zijn :-D. Maar wel rottig dat die wolk er de hele tijd hangt he 😉

 8. Heel herkenbaar! Soms werkt een brein het beste als het afgeleid wordt en laat je gewoon je onderbewuste de klus klaren. Pas op dat moment kan je bewuste ‘ik’ de klus afwerken in een vorm die ook voor anderen bruikbaar is. Hier idem… ontspannen (=andere dingen doen) is ook inspannen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s