Prinses probeert iets goed te maken

Fieke kondigde een Give-Away aan op haar geweldige blog. Het nieuwe boek van het restaurant Avalon zou cadeau gegeven worden, aan diegene die de fb-pagina van Fieke en van Avalon zou liken, en daarnaast in de comments een favoriet moestuinrecept zou posten.
Ik schreef enthousiast dat ik mee wou doen, zette het plaatsen van een recept op mijn to-do-lijstje.
Zie: Give-away van Fieke .

En toen kreeg Babybroer weer eens een ziekte, deze keer valse kroep, en geraakte hij totaal ontregeld (lees: noch overdag, noch ’s nacht eten en slapen – terwijl ik dit schrijf breekt hij boven zijn bed af).
Dus postte ik geen recept, maar ik – die nooit iets win – ben wel gewonnen! Enerzijds was ik hieperdepieperblij want ik wou het boek heel graag, anderzijds voelt het alsof ik het niet verdiend heb.

Daarom ga ik het goed maken, en post ik hier twee favoriete moestuinreceptjes. Voor Fieke. Met veel dank voor de fijne give-away, en dat ik toch gewonnen ben, ook al heb ik niet netjes meegedaan.

1. Stoofpotje van kikkererwten (jaja!) met snijbiet

Toen Dirk er nog was, hadden we een moestuin. (Mensen die heel graag in een tuin willen werken en er zelf geen hebben, en de opbrengst willen delen, mogen me altijd contacteren. Want ik wil graag terug een moestuintje, maar krijg het niet meer voor elkaar alleen. Regio Leuven.) De opbrengst was niet zo formidabel, maar ik kon de bestelling bij het voedselteam wekelijks wel halveren, omdat er een bescheiden aantal groenten uit de tuin kwamen.

Wat niet bescheiden uit de tuin kwam, maar in grote getale tot het onze oren uit kwam, was snijbiet, alsook warmoes geheten. De zomer van 2013 was ik hoogzwanger en creatief met warmoes, en het stoofpotje van warmoes met kikkererwten was een favoriet, toen ik de rest al beu was.

Je hebt een blikje kikkererwten nodig (of zelf geweekte), ui, olijfolie, warmoes, look, komijn, curry, zout, peper en feta. (Je kan ook de feta weglaten als je het vegan wil maken, of de feta weg laten en als bijgerechtje schijfjes halloumi bakken en lekker kruiden.)

Het is heel eenvoudig: ui en look in olijfolie bakken, op een laag vuurtje. Daar een flinke schep komijn en curry bij doen, liefst niet uit de supermarkt maar van bij de Indiër ofzo. Tijdens het zachtjes bakken van ui en look, snijd je de (gewassen) snijbiet/warmoes in reepjes. Je voegt eerst de kikkererwten toe aan het gerechtje, die zich te goed doen aan de kruidige olie, en tenslotte de snijbiet die je nog eens drie à vier minuutjes laat meebakken. Nog even bijkruiden met zout en peper, en klaar!
Als je het serveert, kan je er nog feta over heen kruimelen, of je kan gaan voor de halloumi-variant. Lekker met brood, naan of rijst.

2. Pompoensoep met peer

Een groente die zelfs in onze moestuin niet kon mislukken, is pompoen. Ik ben er dol op, en ook nu staat er pompoensoep te pruttelen op het vuur, waarvan ik graag het receptje deel.

Ik had een reuzepompoen, waar ik 1/4 van kwijt geraakt ben aan een vriendin. Het tweede vierde heb ik vandaag in stukjes gesneden en in de oven gedaan, 35 minuten laten bakken op 200°, met een beetje olijfolie besprenkeld.

Toen de pompoen uit de oven kwam, was het makkelijk om de schil er van af te halen. Vervolgens heb ik op een zacht vuurtje met de nodige tijd ui en look laten fruiten (leve Dorien Knockaert en haar pleidooi om ui de tijd te geven!). De stukjes pompoen gingen erbij, en vervolgens ook twee peertjes, geschild en in stukjes, en uiteraard water.

Ik gebruik groentebouillonstukjes (altijd ééntje meer dan nodig volgens de verpakking) en heb het geheel laten koken, tot de pompoen zacht was. De soep is gemixt, en dadelijk bij om te serveren, heb ik wat korstjes gebakken van oud brood (leve de tips van Dorien Knockaert op Jonge sla tegen voedselverspilling), en ik voeg wat verse tijm toe. Wat zout en vers gemalen peper maken het af, lekker herfsteten met herinneringen aan een vervlogen moestuin.

Dankjewel, Fieke, nogmaals. En heb ik het zo een beetje goed gemaakt?

3 gedachtes over “Prinses probeert iets goed te maken

  1. Hmm, lekker. Vooral het stoofpotje. Peren in een pompoensoep klinkt in mijn ogen heel exotisch, die doe daar meestal appel en/of sinaasappelsap in 🙂

  2. Wat mij betreft heb je het zeker goed gemaakt! Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het boek!
    Bedankt voor het delen van de recepten, ik ga ze zeker eens proberen!

Plaats een reactie