Noem mij maar juf-moeder-zzper-huishoudster-kok

Gisteren lagen Pieter en ik op de bank. Te praten.
Dat we goed zijn in crisis, zei ik. Dat we dan als twee volwassenen echt doen wat we moeten doen.

En dat is zo. Daar zijn we goed in.
Ons schema is daarbij echt van levensbelang zodat we niet heel de tijd moeten onderhandelen. De kinderen weten stilaan ook waar ze aan toe zijn en bewegen mee in het schema. Dat helpt allemaal.

Maar toch was ik gisteren gevloerd. Echt gevloerd.
Er staat een berg schone was die ik moet opvouwen. Ik zou dagelijks drie uur intensief les moeten geven om dat deel goed te doen (lukt niet). Er moet vroeg opgestaan, gekookt, gewassen worden. Iedereen moet in bad. … Nou ja, ik hoef jullie niet te vertellen wat er in een huis moet gebeuren, maar het is dus een beetje de hoedanigheid van zzper-juf-huishoudster-moeder-kok die me echt te veel werd. Ik heb gedaan alsof ik naar toilet moest – uiteraard op een geschikt moment in het schema – en ben in bed gaan liggen. Het uur schoolwerk dat nog gepland stond hebben we laten varen.

Het verstikt me soms, de gedachte dat ik nog x aantal weken de hoedanigheid van juf in mijn portefeuille heb. De leerkrachten hadden een heel pak werk klaar gelegd gisteren met allerlei proefjes die we zouden kunnen doen, tekenopdrachten, … Ik ben meestal al blij als het lezen en rekenen lukt binnen de slaaptijd van de tweeling en de beschikbare aandachtspanne.

Anyway. Even iets anders.

Ik verzamel verhalen over synchroniciteit. Dat is toeval dat geen toeval is. De magie van het dagelijkse leven. Een trein missen en zo je grote liefde ontmoeten, zoiets.
Heb jij zo een verhaal voor mij dat ik anoniem of met je naam mee mag nemen in bijvoorbeeld mijn podcast? Wil je me dat dan mailen op Hade@theartistswayonline.com ?
Ik denk dat de wereld wel wat wonderen kan gebruiken :).

En uiteraard is er de Tiny Podcast. Die gaat vandaag over het moederschap en creativiteit:

12 gedachtes over “Noem mij maar juf-moeder-zzper-huishoudster-kok

 1. Leuk dat je ook nog blogs schrijft! Podcasts luisteren zijn namelijk niet echt mijn hobby, ik ben meer van het geschreven woord…..

  Ik voel met je mee: na die zware babytijd van de tweeling en het opstarten van een bedrijf was het je zo gegund geweest om wat meer tijd voor jezelf te hebben…. en nu zit je daar als juf-moeder-zzp’er-huishoudster-kok.

  Ik zit in dezelfde situatie maar dan met maar één kind en die is ook nog eens heel erg braaf. Ik ga soms, gewoon, midden op de dag, een uurtje naar mijn slaapkamer. Op bed liggen, voor me uit staren of lezen. Met een achtjarige kan ik me die luxe permitteren.

  Als Pieter thuis is… ook iets voor jou? Zo niet… dan gewoon héél veel sterkte. Ooit deed mijn zusje, toen alleenstaande moeder van twee kinderen onder de drie jaar oud, een uitspraak die me bijgebleven is. “Eerst probeerde ik de beste moeder van de wereld te zijn. Tegenwoordig probeer ik “goed genoeg” te zijn.”.
  Dan maar géén drie uur les per dag. Zo lang je kinderen niet in paniek, angst of verdriet de kindertelefoon bellen, ben jij veel méér dan goed genoeg!

  • Wat een lieve reactie, en ja, ik wil zeker ook gewoon schrijven! Geen zorgen :).
   P is thuis aan het werk maar zit eigenlijk de hele tijd in scrum-meetings etc. We lunchen wel een half uurtje samen.
   Wat fijn te horen dat je dochter zo braaf is (dochter, toch?). Wat fijn dat ze blijkbaar voelt dat je dier ruimte graag wil en ze jou die ook kan geven.

 2. Heel herkenbaar!
  En als ik dan de jongste drie op bed heb, komt hier de puber gezellig naar beneden…

  Dan denk ik aan mijn mede-moeder op school, met 7 kinderen van 0-10 jaar. Ik slik meestal mijn zelfmedelijden weer in en tel mijn zegeningen.

 3. Ik zei gisteren nog tegen mijn man dat ii niet begrijp hoe al die thuiswerkende ouders er nu ook nog al dat schoolwerk moeten bijnemen. Dat is al een job op zich -en het is echt een job, he. Ik vind dat er heel licht gegaan wordt over hoeveel werk dat is, zo van “oh, dan doen ze dat tich gewoon even thuis”. Onderwijzen is hard werken.

  En synchroniciteit, wat een heerlijk onderwerp! Ben benieuwd naar de verhalen die je binnenkrijgt. Ik heb ook wel een verhaal voor je…

 4. Ik vind het ook wel wat simpel gedacht dat ouders zomaar ineens thuis kunnen gaan lesgeven. Niet alleen om alle redenen die jij al aangeeft, maar ook het niet kunnen.

 5. Ook hier meer leesbeest dan luisterbeest. Om een podcast, hoe klein ook, te checken moeten de omstandigheden goed zitten en dat is niet altijd het geval. 🙂 Zal es nadenken over mooie synchroniciteit-verhalen, boeiend thema.

  En sterkte daar! Wat vandaag niet lukt, kan morgen ook x

 6. Hee, je bent er weer Prinses, wat fijn!

  Ik ga je podcasts eens luisteren tijdens het was vouwen. Ik wilde typen “tijdens het rijden naar mijn werk”, maar dat gaat nu juist even niet 😦
  Ook ik heb moeite met de overgang van werk en privé gescheiden naar alles-loopt-door-elkaar-heen. Dat het taxichauffeur zijn heeft plaats gemaakt voor juf zijn vind ik dan weer wél heel fijn. Geeft een stuk minder prikkels nl. Maar ik heb dan ook heel zelfstandige meiden met leerkrachten die veel online klaarzetten.

  Sterkte en bedenk: die andere moeders doen ook maar wat…

 7. Ik neem al sinds oktober de rol van onderwijzer erbij omdat de school van Ka in alle eerlijkheid geen */% zak doet. (Ik ben kei-onzeker om dat luidop te zeggen, heb altijd geleerd dat de school het wel beter weet, maar de verhalen die ik kan vertellen over wat ze dus NIET doen zijn er echt wel). Ik twijfel omwille van mijn onzekerheid ontzettend om te delen wat hier aanslaat en helpt, maar misschien probeer ik het toch eens.
  De grote miserie is dat elk kind totaal anders is, en elke ouder ook. Ik ben echt bang om een toon aan te slaan van ‘doe dit, laat dat, ik weet alles, en gij doet gewoon nog niet genoeg uw best’. Maar bij ons neemt het *in normale tijden* ongeveer een 3/4de uur per dag in beslag. Voor ons is dé truc dat serieus te spreiden op een dag, en prioriteiten te stellen (fuck aan spellekes en proefjes hier). Maar ik moet dat meteen deftig nuanceren: sinds de start van het huisarrest is ons ritme er nog niet echt.

   • Benieuwd wat je heeft doen beslissen een andere school te zoeken. Hier een serieuze spagaat tussen hoe goed het met hem gaat op sociaal vlak, en (mag ik dat meenemen in de redenering?) ook mij, zoveel leuke ouders. En anderzijds: hoe kwaad ik ben over hoe ze naar mijn mening en volgens mijn normen hun voeten vegen aan het harde werk dat onderwijs is. Hij leest nu al beter Frans in de twee weken dat ik- een niet-Franstalige moeder dus – ermee bezig ben dan in heel de afgelopen 6 maanden samen. Dat gaat er bij mij niet in: dat het kind naar eigen zeggen (lastig te controleren, nuanceer ik meteen, ik weet zeker dat hij ook niet alles oppikt dat in de klas gebeurt) nog nooit een volzin op school heeft hoeven te lezen, en nog nooit hoorde wat het verschil is tussen ‘un’ en ‘une’. Wat in godsnaam doen ze daar de hele dag dan?

    Het lastige is dat ik vind dat de school meer moeite moet doen, ik vind niet dat wij maar moeten veranderen van school. Het gaat er bij mij gewoon moeilijk in dat een school op die manier pedagogisch beleid kan voeren. Daar komt nog bij dat het totaal niet duidelijk is wat het alternatief is.

    Zucht.

   • Omdat ik het idee heb dat ze te veel met de kinderen ‘meegaan’ (op feestjes is er chips, als je taakjes af zijn mag je op de computer in de klas dus zoon doet alsof taakjes af zijn om te kunnen gamen). Dat vind ik zo hopeloos.

    Ik wil een school met een andere leeromgeving. Ik zou ook niet kunnen werken in een klas waar kinderen op pc zitten, kinderen rondlopen, in groepjes dingen doen etc. Allemaal heel modern, maar als je een aandachtsprobleem hebt, is een mooie afbakening van werk- en speeltijd wel zo fijn. Net als stilte, een prikkelarme plek om te werken, …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s