De tijd van de geitenwollen sokken

Veel dingen leken zo normaal. Op reis met het vliegtuig. Of het vliegtuig nemen voor congressen en ontmoetingen. Winkelen in de supermarkt. Tomaten en aardbeien uit Spanje, blauwe besjes uit Marokko.

Ik stelde daar al een tijdje vragen bij en besloot vaak een alternatief te kiezen. Zoals het voedselteam toen ik nog in België woonde. Of nu de Buurderij. En in tijden van Corona, lijkt het heel even of ik het met die ‘marginale’ keuzes nog niet zo slecht bedacht had.

En daarover gaat de Tiny Podcast van vandaag.
Goedemorgen!

6 gedachtes over “De tijd van de geitenwollen sokken

 1. Na nog maar twee keer, kijk ik toch al een beetje stiekem uit naar morgen hoewel ik eerlijk gezegd weinig heb met podcasts wegens vaak te druk of te lang. Jouw kleine observaties vind ik echt ideaal om zelf mee te nemen en over na te denken, mede dankzij je heldere rustgevende stem.
  Dat wij (de man en ikzelf) ons geen ‘standaard’ ITers noemen werd met deze aflevering weer bevestigd 😉 want hier ondertussen al een paar jaar ook heel erge fan van de Buurderij op een kilometer van onze woonst. Ik word nog elke week ontzettend blij over de kwaliteit van de producten die gewoon met de fiets worden opgehaald en ik mis ze als we – zoals nu – in de Ardennen zitten en de dichtstbijzijnde buurderij pas op 60 km ligt, dus ben ik naarstig op zoek naar alternatieven want eens zo een (h)eerlijke knolselder op je bord ligt, kan je eigenlijk niet meer terug!

 2. Oh wat tof om je te horen! Ook een beetje spannend aan deze kant, ik was heel benieuwd of de stem matchte met het idee: ja dus, maar ook weer heel anders dan verwacht. Fijne stem heb je!
  Wat betreft het onderwerp, voedsel van dichtbij, ik ga helemaal met je mee dat eten van het seizoen en lokaal veeel lekkerder is, en waarschijnlijk ook precies wat we op dat moment nodig hebben, maar wij willen toch weleens pizza bakken in de winter en daar eten wij dan tomaten op. En, daar kwam ik afgelopen jaar achter, het is veel beter om die uit Spanje te laten komen waar ze in de volle zon groeien dan uit Nederland waar ze die in kassen telen. Qua broeikasgassen. Scheelt een factor 100. (5 ton voor iedere 100kg). Daarnaast is plastic ook een mooi spul, met fantastische eigenschappen, waardoor we onze kwetsbare groenten langer vers kunnen verpakken. (Minder verspilling heeft wat betreft komkommers en co lagere impact dan minder verpakking)

  Afijn, mocht je het interessant vinden en er tijd voor vinden: Babette Porcelijn. 🙂

  Oef, hoop dat je het niet als zagen opvat (twijfelde ook een beetje of ik het zou plaatsen) want ik vind het dus vooral heel gaaf dat je dit doet. En durft. En dat het meteen zo mooi en professioneel klinkt. Chapeau!

  Overigens; hier in de buurt is al een nieuw voedselteam opgestart nu er zoveel vraag naar is!

 3. In mijn stad hebben we gekozen om een Voedselteam op te richten en geen Buurderij. Voedselteams ziet strenger toe op duurzame en diervriendelijke productie en is veel transparanter over hoe de prijs wordt gevormd. Boeren betalen minder aan de organisatie dan bij de Buurderij en worden niet gedwongen om uren van hun tijd door te brengen op het afhaalpunt.
  Kortom ik denk dat er voor de Buurderijen nog wel wat werk is om het eerlijker te maken voor kleine boeren, zeker voor zij die volledig biologisch werken.
  Verder sta ik natuurlijk volledig achter je keuze en begrijp ik dat Voedselteams in Nederland geen optie is. Ik wil alleen wat nuance brengen.

  • Dank voor je bijdrage!
   Ik was fanatiek lid van de VT, maar in Nederland zijn die er inderdaad niet. Heb een aantal bio maaltijdboxen etc geprobeerd, maar de Buurderij is nu het eerste waar ik tevreden over ben. Heb voor een artikel ook twee van de betrokken boeren geïnterviewd en ik hoorde een aantal mechanismes die voor hen heel prettig en eerlijk zijn. Veel eigen verantwoordelijkheid, niet wachten op uitbetaald worden, inzetten op een band opbouwen met de klant, …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s