Dametjes

De grootste heeft gepoept. Haar slaapzak zit onder. Voor de zekerheid verschoon ik het bed maar even. Traphekjes toe, aan de slag. Ik haal de lakentjes. In die tijd hebben de dames met vereende krachten de prullenbak geleegd. Ik ruim op. In die tijd hebben de dametjes met vereende krachten de wasmand geleegd. Het is alsof er een bom ontploft is – de vuile was is overal.

Ik zet dit muziekje aan. De grootste zwaait met haar handjes, de kleinste schudt met haar heupjes.

Het is avond. Er moet heel veel gebeuren. Ik wil een rondje hardlopen, heb de keuken opgeruimd, de afwas gedaan, de was ingestoken, moet het speelgoed nog opruimen. De Man komt de trap op met de kleine dochter, die me verheugd aankijkt en dan naar de bank wijst. Kleine schurk. Op de bank zitten, moeke tanken. We zitten. Met een dekentje. Ze zucht van contentement. Draait zich dan om en zegt ‘ham!’. (Ja, hier bestelt mevrouw dus wat te eten.)

Ochtend. We zwaaien de Man uit. Grote dochter vlijt haar hoofdje tegen mijn schouder. Ze is zacht en lief en baby-achtig. Kleine dochter staat aan mijn been. Ze ziet haar kans schoon en zet het op een rennen, de straat op, de andere richting uit dan de Man. Thank God voor autovrije straatjes. En jeetje, hoe kom ik aan zo een ondernemend kind?

Het is veel, het is druk, het is dag-en-nacht en ik drink alleen maar koude koffie. Maar het is ook zo uniek en grappig en overweldigend en het gaat zo akelig snel.

9 gedachtes over “Dametjes

 1. Heerlijk en tegelijk dodelijk vermoeiend die eerste jaren! Komt nooit meer terug, je zou het in een potje willen stoppen, maar tegelijk als je er midden in zit kan je niet wachten tot het een beetje makkelijker wordt.
  Hoe gaat het eigenlijk met de kleinste zus? Als ik je verhaal lees lijkt ze beter te ontwikkelen dan een tijdje terug?

 2. Je klinkt al als een hele Hollandse ondertussen he ;-), met dat ‘poepen’.
  Doet me denken aan een vriendin die uit Nederland in Vlaams-Brabant kwam wonen en zich aldoor zo grof en misplaatst voelde in haar reacties, omdat ze bvb moest leren dat poepen hier iets anders is ! Genant is dat als je je zo verpreekt in het bijzijn van je pubers en hun klasgenoten…
  Dat is ze nooit meer vergeten !
  Dus toch maar niet alles verleren he 😉
  Wat ken je ze goed, jouw dochters…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s