Die keer toen ik een adviseur betaalde en vervolgens het advies in de wind sloeg

Het was een lastig besluit, maar op een gegeven moment was de knoop doorgehakt. Ik zou ontslag nemen, de hele onzekere afgrond in springen en hopen dat het vangnet zou verschijnen. So far so good.

Klein detail was dat ik nog weg moet op mijn baan. (Update: dat is intussen volbracht.) Mijn ideale scenario is natuurlijk dat ze me een bedrag meegeven, maar second best is dat we een akkoord bereiken over het ontslag en dat ik vervolgens in een systeem kan stappen waarbij ik een lage uitkering voor een korte periode kan combineren met het starten van een eigen zaak met begeleiding.

Op aanraden van vrienden won ik advies in. Ik legde de hele situatie uit, en kreeg meteen een heel complex advies. Ik zou nu al naar de bedrijfsarts moeten gaan en zeggen dat ik stress heb bij de gedachte weer te gaan werken. De bedrijfsarts zou dan druk op de organisatie zetten en die zouden dan eieren voor hun geld kiezen en met een mooi voorstel komen om van me af te komen. Een ander idee was dat ik terug zou kunnen gaan en de kantjes ervan aflopen, maar in mijn hart ben ik al weg en vertraagt dat alleen maar mijn eigen start. Net als het scenario dat ik twee dagen terug zou gaan en me ziek melden.

Tenslotte bespraken we dat ik in gesprek zou gaan en zou aangeven dat ik echt niet wist hoe verder en dat ik het allemaal niet meer zie zitten, in de hoop dat zij met een geldbedrag en een ontslagbrief op de proppen komen. Op elke vraag zou ik dan hulpeloos moeten zeggen dat ik het allemaal echt niet meer weet (terwijl ik het natuurlijk prima weet op dit moment).

Pff.

Het is vast allemaal niet superslim van me, maar ik hou niet zo van dit tijdsintensieve gedoe. Ik wil verder, en ik wil dat zij verder kunnen.

Ooit volgde ik een cursus waar we in een oefening in twee groepen allemaal tactische zetten tegen elkaar zaten uit te werken, in plaats van simpelweg met elkaar in gesprek te gaan en te ontdekken dat er geen enkele tegenstelling zat in onze plannen en dat we een win-win konden creëren. De cursusleider stond heel erg achter vertrouwen en oprechtheid, en zo ben ik stiekem altijd al. (Ik was in die oefening overigens de enige die zat te pleiten voor een gesprek tussen beide groepen en ik werd genegeerd. Ik dacht dat ik wel de domme was, maar achteraf bleek dat ik de enige was die de ‘aangewezen’ oplossing bepleitte. Door die oefening weet ik dat ik soms luider mag roepen.)

Ik ging dus in gesprek. Zonder het achterste van mijn tong te laten zien (ze hoeven niet persé te weten wat mijn plannen zijn), maar wel met de boodschap dat het voor mij niet meer goed komt na wat er gebeurd is. En of we het gewoon netjes kunnen afhandelen na alle stomme dingen die gebeurd zijn. Het werkte. Ze kwamen met een voorstel waar ik een beetje van opkeek (niets groooots, maar wel iets aardigs).

Eerlijk en recht-voor-de-raap zijn past bij me. Dat past bij hoe ik ben, hoe ik zelf behandeld wil worden en hoe ik geloof dat de wereld beter zou zijn.

Intussen las ik in een boek over calimero’s en cali-hero’s. Ik geloof dat ik liever een calihero ben :).

7 gedachtes over “Die keer toen ik een adviseur betaalde en vervolgens het advies in de wind sloeg

 1. Om er maar een paar spreekwoorden tegenaan te gooien: Wie goed doet goed omtmoet en eerlijk duurt het langst.

  Hoe is het met je omtembare dochter?

 2. Ik herken me helemaal in jouw overwegingen, ik nam ook ooit ontslag. En ik zou het wéér doen, wanneer ik weg zou willen. Ik vind dat wel zo eerlijk.

  De andere kant heb ik ook meegemaakt: als werkgever van iemand die niet meer wilde en die inderdaad dezelfde weg bewandelde als die jij beschrijft: ziek melden, stress, etcetera. Deze persoon zou ook ondraaglijke hoofdpijnen hebben maar was superactief op social media, geen hoofdpijn te bekennen. Uitspraken als “in door mijn baas betaalde tijd trainen voor de vierdaagse” met zwaaiende selfies in het zonnetje zag ik wél regelmatig voorbij komen.

  Dat voelde heel oneerlijk, maar zo zijn de rechten van werknemers nu eenmaal. Best een beetje gek, vond ik, aangezien ik daar zelf als werknemer echt anders in stond…

 3. Ik schrik er eigenlijk van dat je het advies krijgt om je ziek te melden of om aan te geven dat je het even niet helemaal weet. Geen advies waar ik een goed gevoel aan zou overhouden! Knap dat je het toch op je eigen manier gedaan hebt, ook al was het afwachten of dat (financieel) wat zou opbrengen!

 4. Wat mooi en ook moedig dat je het zo aangepakt hebt! En super dat je er alsmaar meer vertrouwen in krijgt dat dat eerlijk communiceren niet iets dat je moet wegsteken. Ik zeg soms tegen mensen: “Ik speel geen spelletjes”. Waarmee ik bedoel dat ik tracht te communiceren zoals jij dat hier beschrijft. Je moet daar soms wel een beetje mee oppassen (inderdaad niet het achterste van je tong laten zien of teveel informatie geven), maar meestal wordt het heel erg geapprecieerd. Fijn dat je dat bij je ex-werkgever ook hebt gemerkt.

 5. Pingback: Over verlangen naar een plek die niet meer bestaat | En ze leefden nog groen en gelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s