Chaos en gewoontes

Soms denk ik dat ik gewoon heel moe ben geworden de voorbije jaren. Op spirituele momenten geloof ik dat ik een uitvloeiend persoon ben: dat ik moeilijk bij mezelf kan blijven en voortdurend afgeleid word door de energie of prikkels van anderen. Soms denk ik dat ik een HSP ben. Ik ben wel eens bang een vrouwelijke autist te zijn. En soms is ADD het label waar ik me bij neerleg, vooral omdat ik medicatie (die ik door zwangerschap en borstvoeding al heel lang niet meer neem) helpt.

Zaak is dat ik chaotisch ben, mijn hoofd vaak erg onrustig is. Dingen snel in een puinhoop veranderen. Ik vaak niet weet waar te beginnen.

Net daarom is structuur (wat ik overigens haat) van levensbelang voor mij. Door de nare zwangerschap en in de eerste periode met de baby’s heb ik die structuur volledig los moeten laten. In de eerste periode met de baby’s realiseerde ik me dat ik een voordeeltje had op de Man (dan toch!). Want mijn gestructureerde Man veranderde postnataal in een soort krampachtige autist die wanhopig controle probeerde krijgen over die baby’s, dat huis vol bezoek, een vrouw die af en toe om niets zat te snikken, de troep die twee baby’s en een meute bezoek met zich meebrengt. Ik kon daar allemaal iets flexibeler mee omgaan.

Anyway. Ik sprak laatst met twee prachtige en wijze dames en realiseerde me dat het stuurloze leven zonder goed na te denken wat ik voor mezelf wil, ook niets is. Ok, er valt weinig te willen (ik neem me dagelijks voor om 6u30, dus als de Man nog thuis is, zingend onder de douche te gaan, maar na een crappy nacht pak ik elke minuut slaap die ik kan krijgen en verspil ik dus tijd tijdens het middagdutje van de baby’s om te douchen), maar als je niets wilt, gebeurt er ook niets. Eva legt het veel beter uit.

Ik heb dus een soort jaarplan gemaakt. (Dank Eva, je bent mijn groot voorbeeld maar dat wist je al). Daarover later meer. Maar een klein bouwsteentje van het realiseren van mijn plannen, is het onderhouden van gewoontes. En dat wil ik alvast graag delen.

Elke dag 20 minuten lezen is een manier om uiteindelijk per jaar x aantal boeken te lezen. Elke dag morning pages schrijven en een opdracht uit The Artist’s Way te doen, is een manier om dat programma waar ik in geloof ook echt te doen werken. Vijf keer per week een was insteken en er één vouwen, is de enige manier om de wasmanden onder controle te houden. (…)

Ik leerde dat al van de zeer intrigerende FLY-lady die met morning en evening routines structuur in het huishouden van de hopelozen probeert te brengen. En ik leer het van de Man, die tot irritatie toe gestructureerd is (maar wel zijn shit op orde heeft).

Vast niets nieuws voor jullie. De kans dat jullie ook gezonde structuurtjes hebben is relatief groot. Wat misschien wel nieuw is, is het gebruik van Habitify (app). Ik heb al mijn wenselijke habits ingegeven. Het mooie is dat sommige habits dagelijks terugkomen, en andere alleen op bepaalde dagen. Elke dag krijg ik een aangepast lijstje en kan ik afvinken wat ik gedaan heb. Ik vrees dat ik een beetje ambitieus ben en dat is vaak mijn valkuil. Maar met mijn app, slaag ik er wel in om dingen die voor mij belangrijk zijn (waar ik jaarplangewijs over nagedacht heb) in te plannen en uit te voeren.

Exemplarisch, mijn habits voor vandaag: een was insteken/ een was vouwen/ spelen met de kinderen (vergeet ik vaak!) / yoga doen / 20 min lezen / een TED-talk kijken / een blog schrijven (tadaa) / drie stukken fruit eten / de dag beginnen met een douche om 6u30 (failed) / de bedjes van de baby’s verschonen / morning pages schrijven / oefening van TAW maken / mijn vitamines nemen.

In grafiekjes krijg je je vooruitgang. Wat leuk is om te zien. Er is ook een soort top drie van de gewoontes waar je dan blijkbaar het best in bent.

Ik kan er alleszins weer ééntje afvinken. Bloggen. 🙂

17 gedachtes over “Chaos en gewoontes

 1. Je bent (en blijft) veel te ambitieus…volgens mij…ik zie zo een paar zaken die je zou kunnen weglaten in jouw lijst. TED Talk kijken? Voor wie, voor wat? Go with the flow. Ik ben bijna 62 en heb spijt van veel dingen die ik mezelf opgelegd heb in de tijd dat ik ‘gewoon’ van de kinderen had moeten/mogen genieten.
  En het mezelf niet zo moeilijk gemaakt heb. Ik leef nu in de mooiste tijd van mijn leven, kinderen op hun plek, goed huwelijk en heerlijke plek om te wonen. Dat geeft mij de tijd om in mijzelf te investeren zonder te nemen hobbels en bulten en dat voelt zo goed. Er is een tijd voor alles…

 2. Ha, gedownload die app.
  Ik heb overal papieren lijstjes. Wat fijn is, want ik houd ervan te schrijven en ik houd ervan te kunnen strepen. Maar een lijstje dat ik altijd bij me heb (en om me te herinneren aan wat ik me had voorgenomen als ik met een kopje koffie en een telefoon doelloos op de stoel hang…) Ik ga er alleen stilzitten en rust nemen wel aan toevoegen elke dag 😉 Mijn valkuil is, door dooor doooooor gaan.
  Dank voor de tip.

  • ai, en ik heb een nieuwe blog en tik de url verkeerd…
   Even oefenen nog 😉

   En ik wilde nog zeggen, the flylady ben ik ook weer gaan opzoeken een paar weken geleden.
   Wat ze ook zegt is dat je huis niet in 1 dag zo geworden is, het hoeft ook niet in 1 dag weer schoon. Geldt dat niet ook voor onze levens?

 3. Ik vind het moeilijk om hier een reactie op te geven, zonder al te oordelend over te komen maar ik wil je toch laten weten dat als je serieus én yoga wil doen én 20 min lezen én een TED-talk wil kijken én een wil blog schrijven én morning pages schrijven én een oefening van TAW wil maken op één dag met vier kleine kinderen in huis, je volgens mij wel erg hoge doelen stelt. Als ik al deze doelen een keer per week haal ben ik al best tevreden (op het gevaar af dat ik nu erg sloom overkom :))

  Ik ben het met je eens dat als je niks wil er ook niks gebeurt, maar go with the flow is ook een kwaliteit, niet alleen iets negatiefs. Af en toe even zitten en kijken wat er gebeurt levert ook veel op, zeker met jonge kinderen.

 4. Jep, hier ook chaos alom! Bij mij staan er ook een paar dingen op de planning die ik eerst moet aanpakken, nl. mijn kleerkast, mijn handtas en mijn auto opruimen. Deze zijn op dit moment alledrie een puinhoop. En als deze drie (die ik dagelijks gebruik) een puinhoop zijn, dan is mijn hoofd het ook. De rommel sluipt er heel gemakkelijk en snel in. Ik moet misschien ook eens die app installeren om zo wat meer structuur aan te brengen… Goeie tip!
  Veel succes met het afvinken van je lijst, Prinses!

 5. Ik sluit me aan bij een paar andere stemmen hier dat je voorbeeldlijstje voor mij persoonlijk te gulzig zou zijn, waardoor ik ontmoedigd zou raken als ik niet alles kan afvinken op een dag. Maar gewoontes zouden inderdaad moeten helpen om de chaos het hoofd te bieden. Het magische is het moment waarop de gewoonte die je traint deel van je persoonlijkheid wordt. Vroeger ‘ging ik soms lopen en deed ik eens een Youtube workout’, nu zie ik mezelf oprecht als ‘sportief’. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen, maar het is de leukste manier om je persoonlijkheid zelf te kneden.

 6. Een jaarplan doet me, behalve aan termen van op het werk: -), denken aan deze blog: “If I want to establish a healthy work-life balance, then I need to commit to leaving work on time at least three times each week. If I want to minimize my evening stress, then I need to commit to doing one thing that takes my stress away. ” (http://www.mommydelicious.com/2019/01/brick-by-brick.html)

  Verder herken ik je. Het is nu bijna middernacht, en ik ben helemaal nerveus want morgen komen de mannen van de chauffage iets meten en ik ga niet thuis zijn en de buren hebben wel een sleutel maar ik heb nooit bevestigd dat ik die mail gelezen had van de centrale en ik weet dat ze niets liever willen dan voor grof geld een aparte meting komen verrichten achteraf en en en en – ik denk al de ganse avond: allez Atlas! Had u toch iets beter georganiseerd, het had u een betere nachtrust gegeven. Ik ga nu maar briefjes hangen aan de voordeur in de felste fluokleur die ik kan vinden.

  Verder iets waarvan ik hoop dat je er iets aan hebt: voor de gemiddelde man is een douche nemen dus echt wel veel minder werk dan voor de gemiddelde vrouw. Het is iets waar ik zowel boos als ontmoedigd door raak, ’t is iets dat bij mezelf leeft, maar ik kan toch onmogelijk de enige zijn? Voor mij is douchen, en zeker de gedachte aan douchen, niet alleen maar iets tofs en warms, maar ook: shit, beenhaar (en andere varianten). Shit, mijn haar straks weer in model krijgen. Shit, had ik maar toffere kleren. Shit, alweer mijn regels (en zo ge ze niet hebt, is het toch altijd ‘bijna weer van dat’). Dus ehm, ik weet niet hoe het zit bij anderen, maar ik ben om half zeven (ook) totaal niet klaar voor rotklussen die douchen gewoonlijk met zich meebrengen, of voor het vage ongemakkelijke schuldgevoel als ik die genoemde klussen laat liggen. En ook niet om 8 uur. Als ik kan, zoals in het weekend, onderneem ik die heldhaftige taak dus ook pas ’s middags hé.

  • 🙂 Moest erg lachen met dat laatste stukje. Heb het ontharen tijdelijk opgegeven zeg ik eerlijk, en in mijn gewoontes van donderdag staat epileren en dat moet ik maar om de twee weken doen (maar zelfs dat… ERG HE). Maar haar en kleren kiezen en aandoen en confrontaties met zwangerschapskilo’s en blehblehbleh, oooo, niets voor 6u30, hoe fris en fruitig ik ook zou willen zijn. Ik heb gewoon nog geen bewustzijn op dat uur. Meermaals voorgekomen dat de Man ’s avonds kwaad is om iets dat ik hem toegegromd heb ’s ochtends maar zelf TOTAAL vergeten ben :).

  • haha, nee hoor je bent niet alleen Atlas! als ik ’s avonds tijd heb (/neem) om te douchen ben ik de volgende ochtend zo blij met mezelf, dan hoeft het lekker een keertje niet. moet ik alleen nog maar bedenken wat ik nu weer aan moet…

 7. Bedankt voor de tip van de app! Ik ben zelf ook zeer chaotisch en probeer dat net zoals jou te bestrijden met gewoontes. Ik neem me altijd voor om een stramien in bepaalde dingen te steken, zoals elke week op zaterdag de lakens verversen. Maar ik krijg er niet genoeg structuur in, slaag er niet in om mijn voorgenomen gewoontes vol te houden. En dan wordt het alweer snel chaos (en zeker in mijn hoofd!) Ik probeer de app zeker!
  Ik denk inderdaad dat het zeker helpt om een realistische planning aan te houden. Teveel willen is nooit goed, dus dit lijkt me zeker ook iets goed voor jou om in je achterhoofd te houden. En dan die paar dingen die lukken, volhouden!

 8. Je doet dat goed, Prinses, al moet ik enkele van de hierbovenstaande commentaristen gelijk geven – al verwijt de pot de ketel dat hij zwart ziet. Teveel willen gedaan hebben is ook mijn eeuwige strijd. M’n dokter zei het daarstraks nog: spontane dingen doen en go with the flow staat niét in het woordenboek. “Alles moet een doel hebben bij jou.”

  Ook herkenbaar: een rothekel hebben aan routine en toch het beste functioneren op die manier. Ik heb truukjes:
  – als ik ’s morgens de dingen in dezelfde volgorde doe als op de dagen dat ik ga werken, heb ik op tijd m’n pyjama verwisseld voor iets toonbaars, zit er eten in m’n lijf en in dat van de kat, enz
  – steeds alles uit de handtas halen wanneer ik thuis kom zodat sleutels, telefoon, boek, papieren, koptelefoon enz op hun vaste plek liggen. Makkie om dan een andere tas in te laden voor het volgende dat buitenhuis te doen is want soms heb je A4 nodig, soms een rugzak en soms een gewone damestas
  – boodschappenlijstje in de keuken: is iets opgemaakt meteen noteren
  – reminders in de telefoon voor wat niet mag worden vergeten, maar niet overdrijven. En er vooral niet te veel afspraken in proppen: morgen nog een dag.
  – …

  Ik vind het fascinerend dat appjes je helpen, zelf zou ik er kierewiet van worden maar alles dat helpt is geweldig 🙂

  Je komt er!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s