Mini-update

O, o, deze blog wordt stilaan een ondergeschoven kindje.

Een mini-update.

Uitdaging. Een vriendin raadde me aan niet te lang thuis te blijven, omdat ik meer uitdaging nodig heb. Intussen rijgen de dagen zich aan elkaar en de weken en de maanden. Ik bedenk elke dag dat dit voor iemand als ik een fikse uitdaging is: twee baby’s managen, het huishouden doen, de grote broers, de Man. Een dag waarop we ’s avonds om 18u aan tafel zitten met een (gezonde) maaltijd en zonder dat er iemand huilt, is een topdag. Ik blijf dus nog thuis tot en met februari, hopelijk heb ik het tegen dan onder de knie.

Gierig gidsland. Grote verbazing gisteren bij de storting van het kindergeld. Er was geen kindergeld voor de tweeling. Enig opzoekwerk later, realiseerde ik me dat de baby’s daarvoor enkele dagen te laat geboren zijn. Kindergeld gaat in Nederland per trimester (200 euro per kind per drie maanden). Blijkbaar krijg je pas geld vanaf het eerste volledige trimester dat je kind ingaat, in ons geval voor de tweeling dus vanaf oktober. Of ze dan in het begin van het trimester zijn geboren of op het einde, maakt niet uit. Als ze er op de eerste dag niet waren, krijg je geen geld. Er wordt ook niet naar rato berekend. Gierig gidsland. Is in België toch beter geregeld, waar ook nog een geboortepremie bestaat. Toch?

Ritme. Twaalf weken en plots is er een soort ritme, met eten, spelen en simultaan slapen. Het is allemaal nog kort en de Kruimel eet nog 8 keer per dag, grote zus 6 of 7 keer, maar er is hoop! De dagen met twee baby’s die hazeslaapjes deden en voortdurend moesten drinken en wakker waren en poepten en spuugden á volonté, waren best chaotisch. Eindelijk een beetje houvast. (Hoewel ik daar iemand die hoort te slapen hoor poepen in haar wieg. Zucht.)

Nog meer ritme. Thuis zijn is niet saai. Ik geniet van het ritme van de dagen. Maandag start de week. Dinsdag loopt de Man na het werk. Woensdag is de jongste zoon vrij. Donderdag heeft de belofte van weekend in zich. Vrijdag is de Man thuis, gaan we biologisch-dynamische groenten kopen op de markt (het moment van de week, jong) en is er zwemles. Zaterdag (krant) en zondag is weekend, met als kersje op de taart een nieuwe Zondag met Lubach. En dan is het weer maandag en haal ik opgelucht adem als de mannen weg zijn en ik en de dames thuis.

De Man & ik. O, wat is een tweeling een uitdaging voor de relatie. De Man vond vader worden en alle verantwoordelijkheid en chaos (van twee baby’s en veel bezoek) heel heftig, ik snapte dat niet goed want ik had het gevoel dat ik toch het meeste voor de baby’s zorgde (leve de borstvoeding). Intussen zijn we wat verder en begrijpen we elkaar weer wat beter. Ik zie nu dat de Man eigenlijk wel veel nood heeft aan structuur en dat die echt totaal zoek is. Ik herken ook mijn eigen proces na de geboorte van de eerste. Baby’s zijn leuk, maar plots zit je in een soort kooi met een baby (in zijn geval: twee!) die niet altijd leuk blijkt. Je wordt moe en je bent niet de beste versie van jezelf, en je partner ook niet. Zoiets. Ik vond voor het eerst moeder worden zo heftig, omdat ik dacht dat ik gewoon verder kon leven maar dan met kind, maar niets is ooit nog eens normaal en je kan zo’n kind ook niet terug weg doen natuurlijk (niet dat ik dat ooit wou). De Man zit in een gelijkaardig proces. Hij is verliefd op de baby’s, maar hij rouwt om wat voorbij is. Tijd voor zichzelf. Uitrusten in het weekend. Hobby’s uitoefenen zonder dat je tegelijkertijd ook echt liever thuis wil zijn. (…) Daarnaast hebben we de Calvinistisch-Bourgondische kloof die sterk tot uiting komt in deze tijden (de Man snapt geen zak van bezoek uit België die taarten en koffiekoeken meebrengt en dan nog meer dan je redelijkerwijs zou kunnen opeten – het idee dat je meer koffiekoeken hebt dan dat er mensen zijn gaat er bij hem niet in-, ik geniet van alle gezelligheid, hoewel ik de eerste tijd na de geboorte van de baby’s ook een soort agressieve leeuwin was die al wakker lag als ze zich realiseerde dat mensen op bezoek zouden komen en de baby’s zouden willen AANRAKEN).

Kruimel. We hebben wat zorgen om de kleinste baby omdat die zich niet helemaal ontwikkelt zoals wij verwachten (en zoals haar zus). Ik denk zelf aan een hypo-reactieve regulatiestoornis omdat ze dysmatuur was. Wordt verder onderzocht. Ze blijft klein, schrikachtig, heeft nog primaire reflexen. Ze ontwikkelt zich anders (trager) dan grote zus. Ze vermijdt oogcontact en lacht weinig. Ik hou zielsveel van haar. We zien het wel.

 

 

 

13 gedachtes over “Mini-update

 1. Keidikke knuffel voor jou en al die lieve grote en kleine mensjes daar in huis. Zo mooi hoe jullie ondanks alle stress en verschillen het toch voor elkaar krijgen om zo´n prachtig gezinsleven op te bouwen. (Hah! Dat van die koffiekoeken! Lol)

 2. Kinderbijslag krijg je ook nog in het kwartaal waarin de tweeling 18 wordt. Kom je toch op gemiddeld 4 x per jaar x 18 uit…

  Sterkte met de kleinste.. en met het vinden van een evenwicht. Heftig. Twee kinderen tegelijkertijd erbij. Een ontregelt al alles…

 3. Oh wat leuk je weer te lezen. Voor een mini-update barst het van de info!
  – Kruimel: ik wil tegelijk ‘oei’ zeggen als duim omhoog doen voor jullie kalme reactie, die ik gewoon mee overneem.
  – Ik snap het dat je Man het noorden kwijt is :)) Nooit verwacht, maar: zie ons nu lopen eenmaal per week naar de bib om 19 uur (NA 19 UUR HET HUIS UIT IN EEN WEEKAVOND, that’s right). Ik bedenk me: oei, dat is nog een ontmoedigend lange tijd voor een babymoeder of -vader. Maar ik denk echt dat dat in een koppel veel sneller gaat komen, die emotionele ruimte weer eens enkele uren of een uurtje of zo weg te gaan en uit het zorgende leven te stappen. Jullie wonen dicht bij de stad, hé? Dat gaat binnenkort ook echt wel leuk zijn denk ik.

 4. Zo mini is die update niet 🙂 Fijn om te lezen hoe het met jullie gaat. En nog fijner dat het naar omstandigheden dan ook nog merendeels goed met jullie gaat!

 5. Over het geld. Ieder kind krijgt dezelfde aantal keren kinderbijslag. Heb je het nu een kwartaal later, dan krijg je deze nog nadat de meisjes achttien zijn geworden. Dan is het geld ook erg welkom lijkt me! En ik snap je zorgen om kruimel goed! ik hoop van harte dat alles goed komt en dat ze gewoon even wat meer tijd nodig heeft om bij te trekken! xxx

 6. Leuk deze mini-update! In Italië is er, mits veel papierwerk, en enkel voor de laagste inkomens, een eenmalige premie bij de geboorte. Voilà. Dus Nl is toch een beetje gidsland. En in België krijg je veel kindergeld in vergelijking!

 7. Ik herken dat gevoel van een helftje van een tweeling waar je je net iets meer zorgen over maakt. Bij zus was er de moeilijke kennismaking na een bruuske spoedkeizersnede. Ik maakte haar geboorte niet bewust mee en vroeg me af waar dat kind dat ze me later toonden vandaan kwam. Al snel bleek zij een bijtertje, een vechtertje, zo eentje die het alleen wel redt. Broer bleek even later wat issues te hebben. Een afwijkende scan bij ontslag uit neonatologie gaf ons redenen tot bezorgdheid. Hoe vaak heb ik niet gedacht: ‘Wat doet dat ventje weinig.’ Hij ligt daar maar wat te liggen, met die prachtige grote ogen van hem in de ijlte te staren.
  Hij leerde stappen, hij leerde fietsen en zwemmen. Maandag worden ze zes jaar. Samen in het 1e leerjaar in het dorpsschooltje. Alles waar ik toen op hoopte. Er is een verschil. Ik neem het netste en het slordigste schilderwerkje mee naar huis.

 8. Klinkt alsof je langzaam gaat wennen aan het nieuwe ritme.
  Wat betreft Kruimel: zou je je ook zorgen maken als je geen zusje had waarmee je haar vergelijkt?
  Dat zij vaker wil eten, lijkt me een positief teken. Ze trekt vast nog wel een eindje bij.
  Mocht je je ernstig zorgen gaan maken, dan kun je altijd naar een kinderfysio die gespecialiseerd is in sensorische integratie therapie.
  Ik hoop dat je nu vooral kunt genieten van je kindjes!

 9. Pingback: Op de valreep… 2019 | En ze leefden nog groen en gelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s