After birth

Lees hier over de laatste zwangere week en hier over de supersnelle tweelinggeboorte.

De uren nadat beide baby’s geboren zijn, beleef ik in een soort waas. Ik kan me beelden herinneren van de Man en de doula die op de bank zitten, beiden met een kindje in hun armen. Beelden van mijn dochters aan de borst. Pijnlijke naweeën zorgen voor golven bloed. Ik ben zo overprikkeld van de pijn dat ik amper een aanraking kan verdragen. Er wordt me een epidurale aangeboden om te kunnen hechten, maar ik vraag tijd. Tijd waarin ik niet aangeraakt moet worden. De naweeën golven af en aan, er ontstaat nervositeit over de bebloede lakens. Ik krijg twee keer een injectie, maar ik zeil stoned van het bloedverlies weg. Het is niet eens een onaangenaam gevoel. Ik zweef boven het bed en heb hallucinaties. De kindjes liggen in glazen bedjes, de Man zoent me, de doula masseert mijn voeten en praat met me. Ik zie haar mond bewegen en heb geen flauw idee wat ze zegt.

Ik heb geen flauw idee meer van tijd en ruimte als ik moet proberen plassen. Dat lukt niet. Ik zit rillend en bloedend op de toiletstoel naast het bed. Ik snap dat ze een katheder nemen, maar ik had me het liever bespaard. Er wordt gehecht. Ik ben bijna verbaasd om wat je na een geboorte nog moet doormaken. Alsof de geboorte niet genoeg is. Er worden me koele druiven gevoerd, appelsap met een rietje, een kinderbueno en dan komt er eten, een vegetarische gehaktbal, spinazie en aardappelpuree en ik lig naakt in mijn eigen bloed en zucht dat het het beste is dat ik ooit gegeten heb.

Dan komt de boodschap dat we niet naar huis mogen omwille van het bloed. Ik krijg een infuus, er wordt bloed afgenomen om mijn hb te bepalen, we worden naar een kamer gebracht en daar zweef ik de hele nacht boven mijn bed, terwijl de Man zich bekommert om twee kleine huilende meisjes die onze dochters zijn. ’s Ochtends liggen we beiden in een ziekenhuisbed met een kleine baby. Ik heb geen idee welke van de twee op mijn borst ligt. Ik kijk naar de Man en de dochter. De zon komt op boven Amsterdam. En dat, dat was het begin.

 

10 gedachtes over “After birth

 1. Manneke waar haal je de moed dit nu nog zo schoon op te schrijven ook. Ik herken vooral dat van dat lekkerste eten ooit. Ik heb daar gesmuld op de materniteit! hahaha!
  En een dubbele proficiat natuurlijk. Ik hoop dat dit schrijven een bewijs is dat je er toch een béétje bovenop bent.

 2. Vier keer bevallen en de laatste al 10 jaar geleden, maar nu voel ik toch de tranen… Wat mooi geschreven, wat ben je dapper en krachtig! Wat een durf om je lichaam de kans te willen geven als de pijn en ellende ondragelijk is. Jouw kracht zal dit gezin voeden, koesteren, bewaken!

 3. Inderdaad mooi beschreven en zeer beeldend. Je bent er een kei in om alles zo te beschrijven dat het de nodige emoties losmaakt. Hopelijk ben je nu weer een beetje bijgekomen van deze zware bevalling en kun je oprecht genieten van jullie prachtige meisjes samen met man en zoontjes.
  Ben benieuwd naar “het vervolg”.

 4. Zo mooi geschreven! Ik ben blij voor jullie dat alles goed gekomen is en wens jullie echt het allerbeste. Ik wou nog even laten weten dat ze bij de gezinsbond voor ‘brieven aan jonge ouders’ op zoek zijn naar een nieuwe dagboekschrijfster, misschien iets voor u? Je schrijft zo goed dat ik vind dat iedereen dit zou moeten lezen maar of jij dat ook vindt beslis je uiteraard zelf 🙂 (meer info bjo@gezinsbond.be)

 5. Wat mooi weer dat je ook dit opschrijft. En zo herkenbaar, als ook zo anders dan mijn ervaringen. Hoe belangrijk het kan zijn dat je met rust gelaten wordt, geen aanrakingen en nog even geen hechtingen. Bij beide bevallingen heb ik de tijd gehad om tot mezelf te komen voordat er weer iets ‘moest’ en jouw verhaal lezende waardeer ik die tijd nog eens extra.

 6. Pingback: Geboorte: terugblik | En ze leefden nog groen en gelukkig

 7. Pingback: Op de valreep… 2019 | En ze leefden nog groen en gelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s