30 weken

Intussen ben ik maar liefst 30 weken zwanger van twee baby’s.

Een update in vijf punten.

 1. Fysiek gaat het er niet echt op vooruit. Bekkenpijn, maagzuur, tintelende en verdoofde armen en handen, dikke voeten, een kanjer van een buik, slapeloosheid, eindeloos moe… You name it, ik heb het. (Haha – en dan heb ik nog wat gênante kwalen verzwegen.) De relatie tussen mij en de Man krijgt nieuwe dimensies, als hij mij onhandig helpt met de steunkousen of als hij me in een rolstoel door de IKEA rijdt. Wacht maar, denk ik dan. Hij is vijftien jaar ouder dan ik, dus mijn tijd komt nog wel. (Hoewel hij op zijn gemak nog 20 kilometer gaat lopen, zo tussen soep en patatten in. Maar ik heb geduld.)
 2. Mentaal gaat het er ook niet echt op vooruit. Een dieptepunt? Toen ik huilend in het reuzenrad zat op de kermis. (Don’t ask, ik kan het niet uitleggen. Maar ze hebben het reuzenrad voor mij moeten stil leggen omdat ik er uit wou en daar kan ik nu wel mee lachen – de Man en de kinderen nog niet.) Gisteren nog een dieptepunt. In tranen uitgebarsten omdat ik naar de yoga moest. Keek er al heel de dag tegenop want a. ik zit er voor spek en bonen bij omdat ik letterlijk niets meer kan en b. in het begin doen we altijd een rondje met hoe het gaat, en dan noemt iedereen één kwaaltje en ik heb gewoon alles wat iedereen heeft en dan nog buitenproportioneel en tegelijkertijd. Ik heb geen zin om altijd de zwangerste én de ellendigste te zijn. Dus ik bleef thuis en heb de rest van de avond gehuild. Ik weet dat het flauw is en ook best stom. Ik weet dat het allemaal tijdelijk is en ik weet ook dat er mensen zijn die geen kindjes hebben of hun kindjes verloren zijn, die met gemak willen ruilen. Maar zeven maanden in team nosleep doet wat met je hersenen en de regulering van je emoties. Echt.
 3. Financieel. We hebben mijn JAAR-loon ongeveer uitgegeven aan deze zwangerschap. Dat heeft vooral te maken met de zevenzitter (met massagestoelen, ok, dat had minder gekund – blame it on the Man). Maar jeetje, alles in tweevoud telt behoorlijk op. Bedjes, tweelingwieg, tweelingbuggy, stoeltjes, maxi cosi’s, isofix-systemen, … Ik doe mijn best om dingen tweedehands te zoeken en kopen, maar zelfs een vijf jaar oude bugaboo die lang gebruikt is, kost nog 1000 euro. Anyway. Ik mag niet klagen want we hebben niet echt iets te kort, maar mijn rekening is geslonken (laten we zeggen dat ik wat geld opzij had staan en dat daar een vierde van over is – gelukkig moest ik de auto niet betalen). Ik heb ook een soort weerzin gekregen tegen babywinkels en dingen kopen. Er is alsof iedereen in de sector getraind is in bangmakerij-van-de-toekomstige-moeder, want als je niet het duurste koopt van alles, gaat je kind zeker stikken/omkomen in een auto-ongeval/ongelukkig zijn/elke dag huilen/… Het hoogtepunt vond ik de trut (sorry!) van Babypark die het onverantwoord vond om de Bugaboo te kopen voor de baby’s, want die gaat daar uit het assortiment. Ik zei dat het mij een gerust gevoel gaf als de baby’s naast elkaar liggen zodat ik ze allebei kan zien en ik er niet één onderin achteraan moet leggen. Ik zei ook dat tweelingen wat meer risico hebben op wiegendood en dat ik daarom nogal graag dus beide kindjes in het zicht houd bij de lange wandelingen die ik binnenkort uiteraard ga maken (kuch). Begon ze hoog en laag te beweren dat het onzin was en dat tweelingen geen verhoogd risico hebben (goed dat ze meer weet dan mijn gyn) en dat een kind zeker stikt in een bugaboo omwille van de gebrekkige circulatie. Bovendien zou ik JARENLANG niet meer in een Kruidvat binnen kunnen. (Daar ben ik overigens als JARENLANG niet binnen geweest, dus ja.) ZUCHT. We hebben een bugaboo gekocht. Via markplaats. Zalzeleren. Hoorde trouwens van een andere tweelingmoeder dat de buggy waarbij ze achter elkaar zitten een grote draaicirkel heeft waardoor je in het Kruidvat alsnog alles van de rekken rijdt. Dus. Alleen jammer dat de bugaboo de volledige gang van onze stadswoning blokkeert. Ik verzin er nog wel iets op, als mijn hersenen weer werken.
 4. Bevallen. Noeste voorbereidingen met de bevalcoach. Ik weet dat het belangrijk is dat het goed zal gaan, dat er goed met mij gecommuniceerd wordt en dat er geen dingen gebeuren zonder mijn toestemming. De angst slinkt wel met de minuut. Ik zal blij zijn als het eindelijk zo ver is, denk ik nu, en ik deze periode met enige mentale en fysieke uitdagingen achter me kan laten. Ik ga er een beetje vanuit dat ik nog zes tot zeven weken zwanger zal zijn, omdat op dit moment niets wijst op een vroeggeboorte. Ik weet dat ik erg lucky ben, en ik denk vaak aan de andere tweelingmama’s die ik ken, die met dertig weken hun dagen al in een ziekenhuisbed sleten.
 5. To do. De babykamer inrichten. (Uiteraard komen ze gewoon op onze kamer te liggen, maar we richten een kamer in met bedjes, een logeerbed voor de Man als ze het te bont maken ’s nachts – of als wij wakker liggen van zijn gesnurk – en alle babyspullen). Bagage nemen voor iedereen. Maxi cosi’s en isofixen kopen. Adressenlijsten maken EN geboortekaartjes. En volhouden.

 

21 gedachtes over “30 weken

 1. Oh wat tel ik hier mee af…en wat geniet ik mee door al je verhalen… Een ding is zeker: je twee meisjes komen in een warm nestje terecht. Ik duim mee voor de laatste weken!

 2. Ook nogal onzinnig en duur een ademend matrasje in de wieg. Alsof een baby in staat is door een cm dik matras te ademen als het toevallig op buik terecht komt.

   • koophetnietkoophetnietkoophetniet. Ik heb me ook laten doen, en ik kan je vertellen: nachtmerries over veel te kleine kindjes die net nog zo rustig in je buik zaten heb je TOCH. Maar ja, dat moet ik jou als doorgewinterde moeder niet vertellen, hé.
    Ok. Weet je wat? Koop het wél als je je daar beter bij voelt. Serieus. Opeens komen alle angsten die ik zelf had als nieuwbakken moeder in volle hevigheid terug. En berijp ik weer waarom ik zowel dat ding nodig had en daar kei-oprecht in was als een jaar later even oprecht verbijsterd mijn hoofd schudde om de gemene marketing die sommige bedrijven voeren.
    Echt, je verloren jaarloon zal er niet erger op worden als (ALS) jij je beter voelt door die matrasjes.

 3. Jij klinkt alsof je een relaxzetel onder onze notelaar kan gebruiken 😉
  Gewoon je instinct volgen, dan komt alles goed.
  Enneuh: bugaboo rocks! Wij kochten er nog een voor onze jongste, de andere was echt helemaal opgeleefd.

 4. “Mijn tijd komt nog wel”, haha, zalig 🙂
  Ach ja, die verkoopsters/verkopers… In de jungle worden toch ook baby’s geboren, denk ik dan. Of in de jaren ’80. Komt allemaal wel goed.
  Heel veel liefs en moed gewenst om de laatste weken door te komen!!!

 5. Ik kijk mijn ogen uit wat ze tegenwoordig allemaal verkopen voor baby’s!
  Mijn kinderen zijn geboren in de tijd dat de kleintjes los in de auto zaten,tussen de 2 voorzetels zweefden en op tijd en stond een smak maakten…Heel onveilig natuurlijk! En verder hadden we een lompe,zware kinderwagen,een bedje van overgrootouders gekregen en dat was het zowat!

 6. een dubbele buggaboo. Rib uit mijn lijf maar beste aankoop ooit! In mijn hele leven nog nooit zo blij geweest met zo’n duur ding! Je kan ze heerlijk zien liggen én je kan er gewoon de kruitvat mee door hoor. Dus laat ze lekker zeiken! Ennuh, koop niet te veel hoor! Je hebt echt niet alles dubbel nodig (kleertjes, box, bedjes) kunnen ze prima delen! Je kunt je geld beter bewaren voor de ontelbare luiers die je nodig gaat hebben (of ga je voor de wasbare variant?!) Wat wel heel handig is, een extra verschoonkussen. Zo kun je ze boven en beneden even snel een schone luier geven! anyway.. hang in there.. het is allemaal waard. Dubbel en dwars. Letterlijk! xxx

  • Haha, alle advies is welkom 😎. Ga wasbare luiers doen vanaf ik weer wat steviger op mijn benen sta, dus na een maand ofzo. Benieuwd! Op dit moment lijkt het alsof ze nooit gaan komen 😕. Kan het me gewoon niet voorstellen, hoe vaak ik ook op jouw blog kijk.

 7. Pingback: Op de valreep… 2019 | En ze leefden nog groen en gelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s