Gender reveal

Ooit zat ik eens met de dochter van een vriendin  in mijn auto. Onderweg deed ze de deur open (ze zat aan de kant waar het kinderslot niet zat). Gelukkig geen ongevallen, maar ik viel tegen haar uit op nog vrij bescheiden manier: ‘wat doe je nu?’. Ze huilde ontroostbaar. O-ow, dacht ik, wat kunnen meisjes teer zijn. Mijn jongens kijken er al niet meer van op als ik het eens op een schreeuwen zet.

Jongens, twee stuks. Je kan zeggen wat je wil over de maatschappij die ons vormt, maar mijn jongens zijn jongens. Ze kenden eerder verschillende soorten tractoren dan de boerderijdieren. Ze lopen liever gillend achter elkaar aan dan een tekening te maken. Ik heb dat niet gestimuleerd, dat zit er gewoon in en komt er ook uit. Ze hebben zelfs voorkeuren waar ik van schrik en dus zeker niet gestimuleerd heb. Als ik voorstel dat ze gezellig naar Winnie de Pooh kijken, willen zij Monstertrucks op Netflix. Als ze ergens wat mogen kiezen, kiezen ze een zwaard of geweer, die ik vervolgens weer nachtelijk probeer te laten verdwijnen. Boys will be boys.

En toen was ik zwanger. Van een tweeling.
Ik hoop dat er een meisje bij is, dacht ik de hele tijd. Omwille van het evenwicht in het gezin. (Ik plus vijf mannen? Nee!) Omdat het me boeiend lijkt ook eens een meisje te hebben. Omdat ik bewust een meisje wil opvoeden tot vrouw, een concept dat voor mij pas sinds enkele jaren betekenisvol is.

Dus. We gingen naar de 14-weken-echo. Niets te zien. Wel topjes van de neuzen, geen piemels, zei ik hoopvol. Te vroeg, zei de dokter.

Voor de Man leek het me leuk om een jongen en een meisje te hebben. Heeft ie uiteindelijk toch nog kinderen (hij is tegen de 50, raar om te schrijven, want hij heeft een conditie van iemand van 20 en traint voor zijn tweede marathon met een beoogde tijd van 3 uur en 10 minuten) én van beiden ééntje. Voor mezelf dacht ik alleen maar: als er maar één meisje bij is. Eén…

En toen gingen de naar de pretecho. Twee baby’s. Twee hartjes. Goede afmetingen. Gevulde maagjes. Goede hoofdomtrek. Grappige bewegingen. Armen, benen, alles er op en er aan. En toen zagen we het. De bovenste baby… Was een meisje :). Ik wou de verloskundige wel kussen en voor mij was het al helemaal prima. Het geslacht van de tweede baby was me om het even. De kleine broer naast me mompelde dat hij dan een zus en een broer kreeg. Hoopvol.

De tweede baby lag ik een lastigere positie om te zien. Er kwam wat duwen aan te pas, maar toen ze eenmaal goed lag (ja, ze!) bleek ook de onderste baby een meisje te zijn. Hell yeah!

Op dat moment stapte de Man gehaast binnen. Kleine broer zei hem dat we twee meisjes kregen. Een knuffel en nog wat kleine checks later zweefde ik naar huis. (En dan toch buiten adem, raar ;))

Alwaar de grote broers behoorlijk uit hun humeur waren. Twee zussen, wie bedenkt het? Ze zijn er nog steeds niet over te spreken. Voor de kleinste broer is het hele thema baby eigenlijk taboe intussen. De oudste broer heeft net ontdekt waar kindjes vandaan komen en vroeg ons dan ook met een rood hoofd en veel ontzetting of wij dat dan gedaan hadden. Euh, ja, gaven we toe. Wat kan je zeggen? Toen vroeg hij waar hij toen was (in bed). En of zijn broer er wel bij geweest was. Op dat punt kon ik hem volstrekt gerust stellen.

En ik? Ik kan er me niets bij voorstellen. Twee meisjes, jong. Twee meisjes :).

Enkele weken later. Intussen is ook de 20-w echo achter de rug. Het zijn nog steeds twee meisjes, dus dat zit snor. Ik vroeg aan de verpleegster of ze elkaar eigenlijk kunnen voelen, en ze vertelde me dat het is als iets voelen in bad door een boterhamzakje heen. Dus ze voelen elkaar heel goed. Op het moment van de echo lagen ze lepeltje lepeltje, elk in hun eigen vruchtzakje. Sisterhood!

 

25 gedachtes over “Gender reveal

 1. Zo ontroerend! Hoop dat jij er optimaal van kunt gaan genieten….het is je zo gegund.
  Als moeder van een doodgeboren dochtertje in dezelfde situatie als jij leef ik enorm met je mee…
  En zou je vooral willen zeggen…Neem vooral je rust…en geniet!
  Alle liefs

 2. Oh, geweldig!!!
  Om een of andere reden denk ik dat het iets gemakkelijker zal zijn dan nog twee jongens erbij, misschien toch een klein beetje rustiger, iets minder fysiek (geweld)…
  (niet dat ik er iets van weet als moeder van twee meisjes, die zelf maar een zus heeft met ook twee meisjes 😉
  En natuurlijk nog veel fijner dat alles er goed uitziet op de echo!!
  P.S. De jongens worden vast trotse broers.

 3. Nice!!! meisjes = hartjes.
  En geëmancipeerde meisjes grootbrengen lijkt me ook supertof.

  Ik vind clichés moeilijk, want er zijn nooit dingen die 100% jongens zijn en vice versa. En ook: invloedvrij of echt genderneutraal opvoeden is in elk geval bij mij nog altijd een mythe, alleen al mijn familie en omgeving en zo. En ikzelf zal ook wel mijn foutjes maken.

  Dat gezegd zijnde: ik heb sterk het gevoel dat ik “meisjes” (veel) beter begrijp, over het algemeen. De energiespreiding sluit precies beter aan bij de mijne. De dingen waar mijn zoon zijn tijd en energie en moeite in steekt, daar snap ik vaak niets van. Bij zijn meisjesvrienden zie ik precies meer logica. De dochters van mijn vrienden zijn ook veel minder hevig. De strijd staat precies zoveel minder op scherp. Ik leer wel heel erg veel bij. Meer, denk ik, dan bij een meisje. Maar dat weet ik niet zeker.

  Maar bij volwassenen vind ik mannen vaak duidelijker, maar daar zie minder een lijn in (gek, eigenlijk, nu ik erover nadenk, ik zie bij volwassenen echt veel, veel minder ‘typisch’ man/vrouw, vs. meisje/jongen, waar ik dat wel nog sterk zie, in gedachten).

  Voor de twee jongens: zussen zijn cool, ze kunnen hen gewoon behandelen als jongens als ze dat willen maar ze kunnen later wel leren hoe (sommige) meisjes werken en in elkaar zitten.

  Deze blog heeft de laatste jaren enorm veel geschreven over geëmancipeerde meisjes grootbrengen: http://www.girlsgonechild.net/

  Nogmaals proficiat voor jullie.

 4. Bij ons loopt er één jongen rond en drie meisje. Onze jongen vindt dit een bijzonder slechte verdeling en moedigde ons aan om actie te ondernemen. Hij had een broer nodig. Tot ik hem duidelijk maakte dat het fiftyfifty is. Stel je voor, nog een meisje. Dan zat hij pas echt in de problemen, vond hij …
  Alle emancipatieprogramma’s en andere ten spijt hebben wij hier ook echte, maar echte meisjes met roze en al en een stoere boy. Het is wat het is.
  Veel plezier met jouw twee ‘grote’ jongens en de twee ‘kleine’ meisjes.

 5. Nice! Hier een “gemengde” tweeling (jongen, meisje) en een grote zus en kleine broer. Netjes verdeeld dus. Die kleintjes kennen mekaar hoor, zeker weten! Toen onze tweeling na 33 weken geboren werd, hebben ze een paar dagen samen in een couveuse mogen vertoeven. Toen broer eventjes stopte met ademen (was heel normaal, apneu noemen ze dat) legde zus haar armpje rond hem of gaf ze hem een duw, waardoor hij terug begon te ademen. Mega-schattig. Ik krijg nog tranen in mijn ogen als ik er aan terugdenk. Ik was op slag gerust!
  En meisjes in huis, ja dat is wat anders dan jongens 🙂

 6. Wat leuk, gefeliciteerd!
  Ik had me dus gefantaseerd altijd, dat ik een jongetje zou krijgen. Ik had geen idee wat ik met meisjes aan zou moeten. Roze, bleh. Emotioneel gedoe, bleh. Inmiddels ben ik dol op roze en helemaal op mijn twee meisjes.
  En wbt emoties, ach, het valt wel mee, we hebben vandaag maar een half uur hoeven discussiëren onder het genot van misthoorn geluiden over een pluche eekhoorn die ooit eens was geruild (zonder officiele toestemming van mama, misschien?) en nu gemist werd door de eerste eigenaresse ;-).

 7. Oh-owwww… mijn zusjes zijn een tweeling. Drie meisjes bij ons thuis dus. Wel ja, dat was véél drama en ruzie. Maar het was ook wel snel weer voorbij hoor. En zij hebben wel veel aan elkaar (al was het maar dezelfde maat en kleren kunnen delen!).

 8. Ik was zo blij met vier jongens ☺️Ik zou niet weten wat ik met een meisje moet!! Denk dat jij de aangewezen persoon bent om de vrouwelijke balans weer een beetje in ere te herstellen! 💕✨💕

 9. Hey prinses, 8,5 jaar geleden bevallen van een monochoriale, eeneiige meisjestweeling op 32w en 5d. De meest hechte vorm van eeneiige tweeling, laatste stap voor siamese tweeling en dus absoluut geen zorgeloze zwangerschap.
  Ze stellen het goed, zijn de grootste meisjes van hun klas en op zich al redelijk groot van lengte. De eerste 2 jaar zijn ze ongelofelijk veel ziek geweest maar nu (hout vasthouden) op dat vlak bij de sterksten van hun klas.
  De kleinste (nu de grootste) heeft het moeilijker op school, maar met de nodige begeleiding, logo e.d. loopt het redelijk goed en ook vooral doordat het een vechtertje is en een ‘always happy kid’.
  En oh ja, nadien hebben we nog een zusje gemaakt. Een klein, groot geweld. 🙂

 10. Heeeeeerlijk!
  Hier ook 2 van elks rondlopen. Maar daar zit geen tweeling tussen (oef, bedenk ik nu!) Maar wel 4 kids in geen 5 jaar tijd. Jongen, meisje, meisje, jongen.
  Geniet geniet geniet! Zoen!

 11. Zo mooi. Ik was ooit ook zwanger van twee meisjes, het is er eentje gebleven en als ik dat hier nu zo lees dan moet ik daar toch best vaak aan terug denken want het had toch ook wel fijn geweest dat die dochter een zus had, maar ach nu heeft ze drie broers én is ze misschien wel de stoerste van allemaal 😉
  Hou je goed en geniet ervan zou ik zo zeggen!

 12. Ik heb ook twee meiden, geen tweeling, integendeel. 10 jaar verschil tussen de twee, niet dezelfde vader, de een blond met blauwe ogen de ander bruin haar en bruine ogen. toch ook overeenkomsten tussen beide. Allebei gedragen tot 40+5, ze waren beide ruim 8 pond en 54 cm lang.
  Ik ben dus een echte meisjes mama.

 13. Leuk te horen dat je wens is uitgekomen en alles goed gaat! Hier ook echte jongens die zwaarden en stokken willen, zonder dat ik dat stimuleer. Maar de oudste verzamelt wel stiekem roze haarspeltjes op de speelplaats en komt die dan aan mij geven 🙂

 14. Pingback: Blogwereld – second part of my life

 15. Pingback: Op de valreep… 2019 | En ze leefden nog groen en gelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s