Zelfzorg & werklust

Er zijn ongeveer dertig kinderloze uren. Ik doe de zaterdagse dingen. Tref de Man op het bankje bij de koffiebar op het pleintje. We lunchen met de buren. Ik draal nog even door de stad.

En dan moet het. Ik kook, we eten, en ik trek me terug op de zolderkamer. Een kamer die vertrouwd ruikt (lavendel), waar een groot whiteboard staat waar ik de categorieën te doen, aan het doen en gedaan op heb gemaakt en waar post-its van links naar rechts over het bord bewegen. Het is mijn kamer vol boeken. Er is zacht licht. Er wordt gewerkt.

Ik sta de komende tijd vaak voor teams, up to 85 mensen. Dat is hard werken in de voorbereiding. Daarnaast moeten de gewone dingen ook nog doorgaan.

Dus ik werk tot een stuk in de nacht en na een hazeslaapje en een koffie zit ik om 6u weer aan mijn bureau. In de late namiddag is de fut er wat uit. Ik ga vroeg slapen, zeg mijn vergaderingen voor maandag af en geef mezelf nog een dag om te werken.

Misschien is volwassen worden wel dat je je realiseert dat je niets ongestraft doet. Alles heeft zijn prijs. De Man loopt veel, waardoor de connectie tussen ons wat lijdt. (Dit moet niet eeuwig duren. Samen leven met iemand die goed hardloopt is ook samenleven met iemand die niet alles mee kan eten, vaak gaat trainen, over kilo’s en minuten praat en een heel jargon hanteert met zinnen als ‘ik had te weinig inhoud’.) Ik moet veel werken waardoor ik wat minder hier en nu ben. De kinderen zijn wat moe door onze drukke programma’s. Een weekend doorhalen met werk kan best, maar op maandagochtend ben je moe en brak en moet je nog even.

Dus ik doe wat me te doen staat. Vergaderingen afzeggen, hoe niet-loyaal ik het ook vind. Aan een vriendin laten weten dat we niet uit eten kunnen als ik de volgende dag om 7 uur in de auto zit en tot 17u een dag inhoudelijk en procesmatig moet verzorgen. Goed eten. Om de twee uur een wandelingetje maken tussen het voorbereidend werk ook, hoe erg het ook lijkt op tijdsverspilling. Mijn 5 kilometers lopen. Een warme douche. En vooral: elke gewerkte dag die vrij had moeten zijn in de agenda elders vrij plannen.

Naast me ligt een boek te wachten. ‘Opgeruimd leven. Roadmap naar tijd en balans’, van de onvolprezen Eva Brumagne. Zoals ooit het blogboek blogland inspireerde tot blogboek-bloggen, zo ga ik met de opdrachten van Eva aan de slag op deze blog. Wordt vervolgd. En hopelijk door jullie meegedaan. 🙂

 

5 gedachtes over “Zelfzorg & werklust

  1. Misschien is volwassen worden wel dat je je realiseert dat je niets ongestraft doet. True that. Maar die realisatie maakt het leven plots minder mooi. Misschien kan je het ombuigen naar iets positief want misschien is volwassen worden wel realiseren dat karma echt een ding is: doe slecht en krijg slecht terug maar ook doe goed en krijg goed terug? Laat de man lopen en volg hem in zijn ‘dieet’ (goed doen) en krijg een energieke man in de plaats die jou graag helpt met de kinderen wanneer jij een té drukke werkweek hebt (goed terugkrijgen)?

    • Goh, ik denk dat het meer is dat het te ver gaan in dingen, de slinger die doorschiet (mijn werk maar zeker ook zijn sport, hij wordt er op dit moment noch energiek noch gelukkig van vrees ik), altijd weer terug komt. In je gezicht als je niet oppast. Vandaar zelfzorg, zelfbescherming, keuzes maken, inzetten op gezonde manier van werken, om het allemaal wat binnen de perken te houden. Ik ben zelf op dit punt vaak los door mijn vermoeidheid heen gegaan. Dagen, weken, maanden. Je bereikt vlug een punt waarop je niets meer voelt, maar dan is het te laat. En betaal je de rekening later met interest. Het is geen vrolijke levenswijsheid, maar ik zal eens nadenken of ik er ook een leuke kan bedenken ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s