Het luie etentje

Geniaal, vond ik het. Het shitty dinner. Maar eerlijk? Niet geheel mijn stijl. Dus varieerde ik. Zie hier: het tot stand komen van het luie etentje.

De afspraak stond al maanden. Een lief koppel van creatieve, slimme vrienden zouden een avondje langskomen. Ik prikte het op een thuiswerkdag, waarin ik dus twee uur reistijd kon vermijden. De reistijd kon ik investeren in koken. Met liefde.

En toen ging alles weer anders dan gepland. Ik moest naar kantoor om een tijdelijke lease-wagen op te halen. Mijn voornemen om min of meer op tijd te vertrekken werd gedwarsboomd door mijn onvermogen om met tijd om te gaan en het niet vinden van de manier waarop ik de spiegels moest afstellen en eenmaal bijna thuis lukte het me niet de nieuwe auto in te parkeren.

Hijgend en met een knalrode kop stopte ik de sleutel in de voordeur, een uur voor het bezoek zou komen.

Opties? Uit eten, suggereerde de man die tot mijn verwondering en dankbaarheid met stoffer en blik rondliep. Maar we hadden geen oppas.
Snel koken dacht ik, maar ik kan niet meer tegen stress en snel bij elkaar gekookte etentjes zijn nu ook niet zo geniaal.
Een lui etentje, besloot ik. En ik stapte op de bakfiets.

Eerst hield ik halt bij de Marokkaan, waar ik smaakvolle olijven, tapenade, feta en brood in mijn bakfiets laadde. En biologisch sap. Aperitief? Check.

Vervolgens fietste ik langs ons koffiezaakje voor Peruaanse boontjes. Koffie. Check.

Bij de Italiaan kon ik een heerlijk ovengerecht krijgen. De de mevrouw van de Italiaan verwees me door naar een chocoladezaak voor dessert. Check en check.

Thuis had ik nog tijd om een andere jurk aan te trekken. En toen werd er aangebeld. We zetten een grote bos bloemen in een vaas, gingen buiten aperitieven waarbij ik nog snel wat tomaatjes plukte op ons terrasje en in een kommetje deed. Er was tijd om te praten. De oven ging aan, na kinderbedtijd. Het eten was een verrassing en gelukkig verrukkelijk. De man maakte koffie, de gebakjes van de chocolatier smaakten er heerlijk bij en waren ook nog mooi, en we zakten onderuit met een kopje thee op de bank.

Een lui diner, wat een verademing. Niets met liefde gemaakt, alles met liefde gekocht. Extra voordelen: intercultureel én goed voor de plaatselijke economie. Maar vooral: de perfecte manier om zelf relaxed te blijven en ruimte te hebben voor een echt gesprek.

 

 

 

 

8 gedachtes over “Het luie etentje

 1. Dat shitty dinner concept is eigenlijk gewoon wat wij hier in Spanje altijd doen…
  Verleden zondag bij de buren gaan eten. Was gewoon een ovenschotel met rijst, groentjes en vlees, en nadien ijs uit de vriezer.
  Niks opgeruimd, niemand speciaal opgekleed, last-minute uitnodigingen, niemand had kado´s bij.
  Meer moet dat niet zijn.
  De lat mag best wat naar beneden hoor.

 2. Zo horen etentjes te zijn. Geen stress op voorhand, geen te formeel gedoe. Dat is het fijnst voor de gasten, die rust ervaren , en de gastheer/gastvrouw, die ook bij de gesprekken kunnen zijn en niet achter de kookpotten moeten staan constant. Wij doen onze ‘oudjaarsavond’ al enkele jaren zo. Enkel wat hapjes maken, maar bij de traiteur en de bakker al de rest bestellen. Het enige dat er nog gebeurt op het einde van de avond, is de vaatwas vullen 😉 Lang leve luie etentjes.

 3. We hebben al 2 keer recent vrienden uitgenodigd en gewoon eten laten leveren. Zalig. Geen gedoe, maar het lukt dan opeens veel vlotter om af te spreken en zo zie je je vrienden wel nog. Wat een contrast met de etentjes die mijn ouders organiseerden vroeger, waar de menu een hele week op voorhand moest uitgedokterd en getest worden, waar we voor opgekleed werden en het huis een extra schoonmaak beurt moest voor krijgen, maar waar ik mijn moeder dus een hele week over haar toeren zag rondlopen.

  nee….geef mij ook maar luie, shitty of inperfecte etentjes waar we wel samenzijn onder vrienden zonder schone schijn. oef zeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s