Prinses gaat alternatief

Ik heb een universitaire opleiding ‘genoten’. En ik heb vervolgens aan de universiteit gewerkt. Ik geloof in wetenschap. Niet in alle wetenschap, want ik heb jammer genoeg ook gezien dat je in sommige takken van sport de antwoorden kan beïnvloeden door de manier waarop je een vraag stelt. En dezelfde data kunnen door drie verschillende onderzoekers op drie verschillende wijzen uitgelegd worden, waarbij alles correct kan zijn, maar wel een bepaald beeld wordt gecreëerd door de nadruk die gelegd wordt en door het woordgebruik.

Mijn huisdokter is een schat. En een leuke man. Ik heb een vriendin die steevast over hem zegt dat ‘hij haar kan krijgen’. Die vriendin is getrouwd en heeft drie kinderen. Zo een leuke man is mijn huisdokter dus. Een leuke man die leuke grapjes heeft voor mijn kinderen, waardoor ze graag in hun oren laten kijken en welwillig ‘aaaaa’ zeggen.

Maar ikzelf ben enigszins onbevredigd na bezoekjes aan de schat in kwestie. Ik vind het volkomen absurd dat hij (a) nooit vraagt wat ik eet en (b) elke klacht als een apart symptoom ziet, gelinkt met een bepaald medicament, dat vlotjes voorgeschreven wordt en de hele zaak maar moet oplossen en (c) vindt dat ik niet moe kan zijn omdat hij dat niet in mijn bloed ziet (uh – ik heb twee jonge kinderen en de laatste keer dat ik me uitgeslapen heb gevoeld is ongeveer zes jaar geleden).

Vooral (b) vind ik steeds absurder. Volgens mij heeft het in het kader van mijn gewrichts- en spierpijn wél belang dat ik een aantal galcrises heb gehad, dat mijn haar met bosjes tegelijk uitvalt, dat ik moe ben en dat ik ziek word van tomaten. Ook lijkt enig verband tussen mijn ernstige bekkeninstabiliteit en mijn gewrichtspijnen me logisch. Voor mijn huisarts niet. Die schrijft me met plezier achtereenvolgens pilletjes voor voor gewrichts- en spierpijn, maagbeschermers voor mijn gal, iets tegen haaruitval, een ijzerkuurtje enzovoort. Toen ik twee zomers terug eens bij een andere dokter kwam dan mijn eigen arts, schreeuwde die moord en brand dat ik in een vergevorderd stadium van Lyme zat. Dat baseerde ze op mijn dossier. Vreemd, want daar had de schat nooit iets van gezegd. Ik heb heel die zomer antibiotica genomen (!!!), waarna de schat in september vroeg waar dat nodig voor geweest was.

Anyway. Ik geloof in wetenschap, maar wat onze manier van geneeskunde bedrijven betreft, heb ik grote vraagtekens.

Daarom ga ik (ook) alternatief. Het voornaamste verschil is dat ze daar kijken naar heel mijn zijn. Lichaam en geest, één geheel. Nierproblemen worden dan gelinkt met een emotioneel zware periode en mijn spier- en gewrichtspijn wordt in verband gebracht met een lever die niet zo goed zijn werk doet als het op afvalstoffen verwijderen aankomt. Verder weet ik niet zo heel goed wat ik er van moet denken. Baat het? Het schaadt alleszins niet, tenzij financieel. Een overzichtje van de dingen waar ik ooit mee in aanraking ben geweest:

 1. Healings. Het is een tijdje geleden, maar ik had een therapeute (psychologe) die ook healings deed. Ik weet niet wat het effect op lange termijn ervan was, maar het was erg bijzonder om mee te maken. Ze raakte me niet aan, bewoog met haar handen boven mijn lichaam. Ik geraakte ervan in een soort fijne trance, waarbij ik allerlei kleuren zag (vooral zwart en paars). Na een sessie was ik zo draaierig als wat en moest ik altijd heel lang wachten voor ik weer veilig kon fietsen.
 2. Shiatsu. Ik weet begot niet wat het is, maar toen een studente shiatsu-beoefening een proefpersoon zocht, ging ik. Wat een intense fysieke gewaarwording! Ik moest liggen, met mijn kleding aan. Ze drukte op bepaalde punten. Ik geraakte dan in een soort andere bewustzijnsstaat, wat meestal heel prettig was. Alsof je zweeft in de diepte. Daarna ook telkens ontzettend draaierig. Wat het met mij gedaan heeft op de lange termijn? Ik weet het niet, maar eigenlijk was het op een heel bijzondere manier heel fijn.
 3. Cranio-sacraal-therapie en osteopathie. Ok, osteopathie is al een klein stukje terugbetaald door de CM, dus in die zin niet zo alternatief. Over de cranio-sacraal kan ik kort zijn. Daar heb ik volgens mij mijn onverwachte/ongeplande zwangerschap van de peuter aan te danken. Osteopathie heeft mijn bekken gered. Toen ik met mijn gammel bekken enkele maanden na de bevalling bij de osteopaat kwam, stond alles scheef. Dat heeft hij mooi recht gezet. Jammer genoeg was ik na verloop van tijd uitbehandeld en de restpijn (spieren, gewrichten, bekken) kon niet meer behandeld worden. Dit is trouwens niet de leukste alternatieve therapie om mee te maken, gezien het kraken (altijd schrikken en pijn). En het blijft een beetje awkward om in je ondergoed op een tafel te liggen in het volle daglicht, terwijl een man je knie in zijn kruis klemt en in zijn oksel je bekken kraakt – of iets dergelijks. Het ligt vast aan mij, en zeker ook aan de aantrekkelijke osteopaat in kwestie, maar ik moest per ongeluk altijd een beetje aan seks denken, daar op zijn tafel. En hoe meer ik probeerde dat niet te doen… Nou ja, you get the picture.
 4. Homeopathie. Geen fan. De Kleuter zat als minibaby al slecht in zijn vel, dus ging ik met hem naar een homeopaat. Die gaf zonder uitleg een aantal remedies, maar ik merkte geen enkel verschil en het irriteerde me ook wel dat ik er geen toelichting bij kreeg.
 5. Voetreflexologie. Waarom o waarom heb ik pas zo laat ontdekt dat er hier om de hoek een voetreflexologe woont met een kachel? Ik ben intussen enkele keren bij haar geweest, in een ik-probeer-maar-wat-stadium nadat ik uitbehandeld was bij de osteo waar ik al mijn hoop op had gevestigd. Ik weet niet of het door de voetreflexologie komt, maar ik heb al een maand heel weinig pijn en sta niet meer op als een oud vrouwtje – ik lijk wel gewoon 31! De voetreflexologe zegt dat dat komt omdat ze de toxines uit mijn lever verwijdert. Ze is een heel heksig vrouwtje, met een mooie stabiele energie die altijd zo rustig over macrobiotische voeding praat en me tips geeft, dat ik elke keer denk dat ik mezelf kan genezen door beter te eten en meer in balans te komen. Dat zeg ik dan, en dan antwoordt ze dat ik ervan moet uitgaan dat het prima met me gaat, dat ik gezond ben. Het is iemand die heel geaard lijkt (nu klink ik zelf heel alternatief) en heel goed in het leven staat.

Wetenschappelijke bewijzen zijn er niet voor die alternatieve dingen en ik kan niet met zekerheid zeggen welk effect ze hebben. Wat ik wel heel zeker weet is dat een uurtje in de ligstoel van het heksje, in de stralingswarmte van haar kachel, terwijl ze mijn voeten behandelt (bestaat er iets heerlijkers dan dat?) en recepten met pompoen prevelt, ongelooflijk goed is om te ontspannen en voor mijn welbevinden. En dat, dat heeft mijn schat van mijn huisdokter nog nooit met me gedaan.

 

 

 

 

27 gedachtes over “Prinses gaat alternatief

 1. Ons motto over manuele therapie bij de oudste: het is alternatief en het werkt toch.

  Onze versie van wetenschappelijke geneeskunde is tamelijk jong. En als iets anders helpt: mooi toch?

 2. Bij mij is osteopathie / manuele therapie ook de redding geweest na jarenlang ziek te zijn. Het kost wel wat, maar het werkte bij mij wel. Veel meer dan alle pillen en andere behandelingen die ik in het ziekenhuis kreeg…

 3. Ik geloof vooral in de kracht van voeding maar ik snap perfect dat dit voor jou nu niet de moment is om daar al je tijd in te stoppen, want ik moet daar niet flauw over doen, je steekt er veel tijd in,….Osteopathie ook goede ervaringen mee,……homeopathie als apotheker, wringt het :-),…..maar ik zou het zeker proberen,….alles,…maakt niet uit waar je baat bij hebt,…..

 4. Acupunctuur, gezonde voeding en slaap helpen mij vooruit. Maar inderdaad, in gezonde voeding kruipt wat energie. Maar je krijgt het dubbel terug vind ik.
  Oh en die voetzoolreflexologie, ik zal mij daaraan ook eens wagen denk ik. Klinkt zalig.
  You go girl!

 5. Veel ervaring met geneeskunde hier. Beide ouders medici, een shiatsu-therapeute als tweede moeder, en zelf drie jaar diergeneeskunde gestudeerd. Ook zeer veel specialisten gezien in die 25 jaar als migraine-patiënt. Mijn conclusie tot hiertoe is dat wij heel erg complexe wezens zijn. Om bepaalde problemen te begrijpen, moet je zowel in chemie, biologie, anatomie, pschologie, etc. onderlegd zijn, terwijl andere problemen net heel makkelijk met een pilletje op te lossen zijn.
  Er is niet één ding dat voor iedereen werkt, je moet soms echt blijven zoeken en om second, third and fourth opinions blijven gaan.
  En wat één persoon gezond maakt, kan een ander net ziek maken. Geneeskunde is echt heel ingewikkeld en daarom ontzettend interessant.

 6. Je hoeft je niet volledig van de traditionele geneeskunde af te keren om te geloven dat voeding een sterke invloed heeft op hoe we ons voelen. De laatste jaren is er heel veel onderzoek naar de werking van de darmen (en dus gerelateerd daaraan: voeding) gebeurd en de meeste traditionele wetenschappers zijn het erover eens dat er hier nog héél wat te ontdekken is.
  Ik heb er een boek over liggen, als je wil leen ik het je eens uit. Vond het heel duidelijk en onderbouwd. 😉

  • Ik ken intussen ook een onderzoek over het effect van voeding (en met name kleurstoffen dacht ik) op ADHD. Dus inderdaad. Ik vind het wel heel gek dat een dokter daar nooit naar vraagt. Of de mijne toch niet, naar ons voedingspatroon. En stiekem weet ik dat het al beter is geweest dan nu. Gezond eten kost veel inspanning maar ongezond eten maakt erg moe.
   Dank voor het aanbod over dat boek, maar dat kan even niet meer bij op het eindeloze to do-lijstje. Ik geloof het zo wel :).

 7. Manuele therapie werkt voor mij stukken beter dan het kraken van een osteopaat. Het resultaat is hetzelfde (je wervels/bekken/whatever weer goed zetten), maar de weg erheen is zachter. Misschien omdat het een specialisatie is voor kinesisten en daardoor lang niet zo alternatief, waardoor er beter binnen de grenzen van mijn lichaam gebleven wordt. Je hebt wel meer sessies nodig om van een probleem af te raken, maar omdat je er een voorschrift voor kine voor nodig hebt wordt het, net als gewone kine, deels terugbetaald.

  Sommige andere alternatieven lijken me ook niet zo alternatief. Zelf heb ik het wel erg moeilijk met homeopathie, maar ben dan weer wel voorstander van kruiden -arnicazalf bij blauwe plekken, propolis voor je weerstand, saliethee tegen snot, dat soort dingen.

  Een dokter die elk symptoom apart bekijkt lijkt me sowieso niet ideaal. Bij mij heeft een keelontsteking twee jaar terug tot een huilbui, een bloedonderzoek, schouderklopjes en een ijzerkuur geleid. Een goede huisarts is heel veel waard.

 8. Over de link tussen voeding en de rest van uw lijf, inclusief emotioneel welzijn: Lees eens “De mooie voedselmachine”.

  Verder sta ik nogal sceptisch tegenover veel alternatieve geneeswijzen. Niet zozeer om de geneeswijze op zich, ik geloof best wel dat er heel wat meer en diepere verbanden zijn dan deze die de medische wereld legt, maar er wordt gewoon zoveel quatsch rond verkocht. Zoveel dat het soms gewoon ronduit gevaarlijk en misdadig is. Heel veel is gebaseerd op bedrieglijk of onbetaand onderzoek en verbanden leggen die er niet zijn. ’t Is zoals met therapeuten: Vind maar eens een goeie.

  Dan nog liever een kruidenthee van een wijs oud vrouwtje uit de Amazone dan één of ander middeltje voorgeschreven door iemand die een “healingcursus” van 10 dagen heeft gevolgd en zichzelf nu therapeut noemt, als je begrijpt wat ik bedoel.

 9. Misschien moet je gewoon een andere huisarts zoeken? Iemand die het ruimere plaatje niet ziet, lijkt me nooit handig – ook niet voor kinderen trouwens.

  En die alternatieve behandelingen… ik geloof er niet echt in (en ik heb er zelf eigenlijk toch ook al wat geprobeerd), maar als ze je heerlijk ontspannen, is dat alleen al de moeite waard.

 10. Ik ben niet zo vaak ziek, en als ik dan eens ziek ben, probeer ik ofwel op mijn eentje uit te zieken door middel van veel platte rust, ofwel stap ik toch naar een (klassieke) huisarts, waar ik hem ervan probeer te overtuigen mij zo weinig mogelijk medicatie voor te schrijven 🙂
  Ik ken weinig van alternatieve geneeskunde en geloof er niet zo in wegens de vaak gebrekkige of twijfelachtige wetenschappelijke basis, maar wat ik wel weet, en ook ervaren heb, is dat (chronische) stress een zeer grote impact kan hebben op de algemene gezondheid, gaande van slaapstoornissen tot hoofdpijn en darmproblemen…

 11. Interessante post en reacties. Ik vind het zelf zo absurd dat geneeskunde, dat over ons lijf gaat, zo’n geheim is. Ik wou dat ik in het secundair of zo een algemene cursus gekregen had op lekenniveau, zodat ik een en ander veel beter begreep. Of dat een dokter me uitlegde wat hij deed, als hij iets doet.

  Verder is er natuurlijk vanalles gelinkt met elkaar. Dat lijkt me zo logisch. Maar het lijkt me ook logisch dat de gemiddelde mens, zowel dokter als patiënt, geen zin, tijd, energie, goesting heeft daar tijd in te steken. Goddank, realiseer ik me (weer) dat ik tot nu toe in een positie zit dat er fysiek niets mis is met mij of de mensen om me heen, zodat ik er geen hard standpunt over HOEF in te nemen.

 12. Drie hoeraatjes voor de voetreflex-dame-met-kachel om de hoek. Go for it!

  Van jouw lijstje heb ik ervaring met homeopathie (erg afhankelijk van de arts hoeveel uitleg ik kreeg, wel baat bij gehad), healings (enkele, niet heel duidelijk wat het effect was) en shiatsu (jarenlang, heerlijk, met enige regelmaat weer ‘uitgelijnd’ worden).

   • Ik heb die term geleend uit de auto-branche. Naar aanleiding van jouw vraag even opgezocht wat het precies is. Dit hieronder vond ik een mooie uitleg, die ook min of meer klopt bij wat ik zelf ervaar: voordat ik té scheef kan raken (energetisch dan), trekt zij me weer meer in evenwicht.

    Auto uitlijnen – Voorkom onnodige bandenslijtage!

    Om uw banden in topconditie te houden en de levensduur ervan te behouden is het van essentieel belang dat de uitlijning van uw auto goed staat. Trekt uw auto naar links of rechts als u op een rechte weg even uw stuur los laat? Dan is het van groot belang dat u uw auto laat controleren op uitlijnen.

    Uitlijnen wil zeggen dat de ophangingsdelen aan de voorzijde en eventueel achterzijde op de juiste manier worden afgesteld. Als deze afstelling niet goed staat, kunt u met een aantal dingen te maken krijgen zoals verkeerde bandenslijtage, verhoogde brandstofverbruik, minder rijcomfort en een slechtere wegligging.

 13. Hallo prinses,
  Allereerst, wat een leuke schrijfstijl heb je. En wat herkenbaar ook wat je schrijft over huisartsen. Alsof ze een commissie ontvangen voor iedere keer dat ze je een recept voor medicijnen uitschrijven! En die zoektocht qua therapieën is ook heel herkenbaar, je kunt er maar druk mee zijn en er bijna een dagtaak aan over houden.
  Wat betreft die bekkenpijn: heb je je daarvoor wel eens laten diagnostiseren dmv een inwendig onderzoek bij een goede bekkenfysio? Het is nl echt niet nodig om met restpijn ed rond te blijven lopen. Misschien heb je hier wat aan: http://wp.me/p6Yi7L-4U

  Veel succes met de verdere zoektocht!

 14. Ken je Naet? Zelf ben ik eerder van het rationele type, maar een beetje ten einde raad en onder hetzelfde motto (baat het niet, dan schaadt het niet – behalve dan dat je er geld en tijd in moet steken) probeerden we het uit bij onze zoontjes en zagen we toch positieve resultaten (bij de oudste eerder gedragsmatig, bij de jongste fysiek). En ondertussen ging mijn man ook al langs. Het blijft niet te achterhalen of het nu echt daardoor komt of niet (zeggen de non-believers), maar ik heb er nog geen spijt van gehad dat we ervoor gegaan zijn. En het is niet dat ik je wil overstelpen met ‘nog een tip’, ieder doet wat zelf goed voelt, maar je weet maar nooit dat het je iets zegt…

 15. Ik ben een wetenschapper pur-sang, maar heb al te veel dingen gezien en gehoord die mij ervan hebben overtuigd dat de traditionele geneeskunde op zich niet de toekomst is.
  Ik vind het dan ook fantastisch dat je op zoek gaat (ook al kost dat voor jou nu energie en geld dat je eigenlijk liever aan iets anders besteedt, veronderstel ik) naar een “alternatieve” manier om komaf te maken met je fysieke ongemakken.
  Ik ben er ook van overtuigd dat het mentale en fysieke geconnecteerd zijn, dus dit kan je alleen maar ten goede komen.
  Veel succes!!

  (Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat ik zelf niet echt ervaring heb met die alternatieve methodes, ik heb ze nog niet nodig gehad aangezien ik dezelfde strategie als pianoliedvandemaand heb en dik veel chance heb! Moest ik er toch gebruik van moeten maken, zou ik toch eerder neigen naar methodes die enigszins wetenschappelijk te benaderen zijn…)

 16. Ik geloof deels ook in alternatieven. (al is healing wat te verregaand voor mij 🙂 maar ik gebruik bv. wel etherische oliën etc voor bepaalde ziektes/kwaaltjes)

  maar ik geloof vooral dat jij gewoon een érg slechte dokter hebt en beter een andere huisarts zou kiezen. 😉

 17. Ik heb jaren migraine gehad, nam betablokkers en had dure noodgeval medicatie, maar zelfs dan nog dacht ik maandelijks: please kill me. Tot ik na 15 jaar naar een holistische arts ging (ene van de KULeuven en daarna in China ging studeren), en via eenen (omstreden) bloedtest een lactose allergie vaststelde. En wat blijkt? Geen lactose = geen migraine. Dan denk ik toch: had echt niemand mij dat eerder kunnen zeggen? … En ook: gelukkig is het voorbij nu.

 18. Leuk stuk en herkenbaar! Ik ben echt niet vies van de reguliere geneeskunde, ik weet ze echt wel te vinden als het nodig is. Maar ik ben ook zeker niet vies van alternatieve geneeskunde. Uiteindelijk telt het hele complete plaatje.

 19. Pingback: Momenten | En ze leefden nog groen en gelukkig

 20. Pingback: Misschien | En ze leefden nog groen en gelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s