Prinses meet en eet

dieet

Relatiebreuk
Mijn relatie met de snoepautomaat is voorbij. Praktische omstandigheden hebben ons genekt. In concreto: het feit dat ik een nieuwe baan kreeg op een andere plek zonder snoepautomaat.

Gezond
Dus, zo dacht ik, at ik wel weer gezond. Vreemd dat ik altijd die zes kilo te veel blijf houden, maar ja. Aanleg, zeker? Ik was enigszins zelfgenoegzaam omwille van onze vegetarische -bijna veganistische levensstijl.

Zonde
Uiteraard wist ik wel dat ik soms een keer euhm… Zondigde. Dan kocht ik een verpakking met kleine kitkatjes, zodat ik er elke dag ééntje bij de koffie kon nemen, en was na anderhalve dag het pak leeg. Een bepaalde blog heeft me op het idee gebracht af en toe choco met een lepel te eten (bij zware cravings, ja) en ik heb op eigen houtje ontdekt dat je voor hagelslag zelfs geen lepel nodig hebt. Maar dat waren uitzonderingen, toch?

Racepoesman
Op een dag stond ik bij de koffieautomaat. De collega die me ‘racepoes’ had genoemd stond ijverig drie stukken fruit te verwerken tot een fruitslaatje, en bood me wat aan. We gingen in gesprek over gezonde voeding en hij vertelde me dat hij dertig kilo afgevallen was met een app: de eetmeter (gratis overigens!).
Toevallig had ik recent weer eens een licht suggestieve vraag gekregen over een mogelijke zwangerschap (nee dus, ik heb gewoon een buikje), dus de eetmeter interesseerde me wel. En zo geschiedde.

Gewoon alles invullen en dan schrikken
Zoals we allen weten, mogen vrouwen om en bij de 2000 calorieën per dag gebruiken. Eet je meer, word je zwaarder. Eet je minder, val je af.

De eetmeter is een appje waar je gewoon alles invult wat je eet (eerst even een profieltje maken via de bijhorende website, daar leerde ik dat ik met mijn bmi tussen 24 en 25 zit, grensgeval!). In een kolommetje krijg je de calorieën per product, en je hebt ook altijd een dagtotaal bovenaan.

De eerste twee dagen ben ik me een ongelukje geschrokken. Ik zat ruim boven de 2000 calorieën, met op dag 1 vier plakjes cake en een praline. Eén plak cake blijkt goed te zijn voor om en bij de 130 calorieën. Een miniscule praline heeft ongeveer 80 calorieën in petto.

De derde dag dacht ik na over wat ik at, want ik moest het invoeren. Als je dan weet dat een klein handje vol snoep of een have reep chocolade je hele dagtotaal kunnen verpesten, denk je twee keer na voor je achteloos wat in je mond stopt. Idem met borrelnootjes en slasaus.

En nu heb ik al twee dagen op rij tussen 1500 en 2000 calorieën. Ik ambieer geen crashdieet, maar ik wil rustig aan tegen kerst er wat minder zwanger uit zien. En ik wil zeker niet meer verdikken. Bovendien wil ik graag weten of mijn spier- en gewrichtspijn afnemen als ik minder zwaar ben.

Nadeel
Het enige nadeeltje dat ik van die eetmeter kan noemen, is dat het een Nederlandse app is. Een praline vind je dus niet zomaar terug, dat is een bonbon. Ook boterhammen zitten er niet in, dat zijn sneetjes brood. En vinaigrette is slasaus. Het went.

Voordelen
Ik merk zelf twee grote voordelen aan het gebruiken van de eetmeter.

Ten eerste is meten weten. Wist ik veel dat een eetlepel slasaus een vervijfdubbeling betekent van de calorieën die je met een slaatje binnen werkt (ben je blij dat je een slaatje eet, blijk je het te verpesten door er vinaigrette over te gieten). Daardoor ben ik geneigd om alternatieven te gaan zoeken (cfr wat druppeltjes citroensap op de sla). En ik weet intussen al dat twee sneetjes brood echt genoeg zijn voor een lunch, omdat ik anders in de problemen kom met de calorieën die ik nog te besteden heb voor het avondeten.

Ten tweede is ‘het’ nooit verloren. Ik ben al zo vaak op dieet gegaan. Bij de eerste traktatie op het werk ’s ochtends bij de koffie dacht ik dan: ‘o, wel, oei… Taart gegeten! Voor vandaag is het toch al verpest. Morgen begin ik terug met een frisse start.’ (Zo krijg je dagen met vier plakjes cake.)
Nu denk ik op zo’n moment: ‘wow, ik heb net 200 calorieën aan taart binnen gespeeld. Samen met mijn ontbijt zit ik nu al aan 500 calorieën. Niet veel meer dan duizend te gaan dus vandaag!‘.

Eens kijken of het effect van lange duur is. Ik hou jullie op de hoogte. Wie eetmeet mee?

Nou, als dit geen normale blogpost is, met tips en al. Een blogpost light, als het ware :).

18 gedachtes over “Prinses meet en eet

  1. Ik doe mee! Denk dat ik ook even zal moeten slikken als ik te zien krijg wat ik binnen speel per dag… Zegt ze na een dag met 2 hamburgers (waaronder 1 vegetarische, dat is dan mijn excuus)…

  2. Heel veel succes! ’t Zijn inderdaad de kleine tussendoortjes die euh… doorwegen, denk ik. Ik zou graag meedoen, maar helaas is het bij mij niet echt nodig. Ik mag eten wat ik wil, ik kom echt niet bij, en da’s al twintig jaar zo. Nu moet ik er wel bij vermelden dat ik vandaag nog 15km gelopen heb. Volgens Runkeeper meteen goed voor -1124 calorieën! Ik verschiet daar toch ook altijd van.

  3. Hier probeer ik wel bewust te eten en niet té veel te snoepen (ja, écht, ik heb een gebakjesblog en ik probeer niet te veel te snoepen!). Calorieën tellen zal ik niet snel gaan doen denk ik, ik probeer vooral af te gaan op wat mijn lichaam me zegt. Bij honger kan ik me heel snel duizelig voelen en begin ik te trillen. Lage bloedsuiker en zo. En meestal fiets ik zo’n 60 km per week, dus dan is wat extra brandstof ook meegenomen.
    Succes met de app! Wellicht ga je veel bewuster genieten van iets lekkers nu!

  4. Mooi dat je iets gevonden hebt wat helpt.

    Overigens: wat hier in Nederland als ‘slasaus’ wordt verkocht, lijkt meer op een soort schenkbare mayonnaise. Vinaigrette (van olie en azijn) is volgens mij minder calorieën…. Hm. Even opgezocht en helaas. Een gemiddelde slasaus is evenveel calorieën als een vinaigrette. Zal wel door die olie komen.

  5. Weet je wat ik spontaan dacht toen ik dit las? “Hey, Prinses haar grote bezorgdheid is geworden dat ze – volgens zichzelf – een paar kilootjes teveel meeneemt. Als dat momenteel haar grootste bezorgdheid is, voelt ze zich vast heel goed in haar hoofd de laatste tijd” 🙂

  6. Pingback: Ik beken: ik ben een snoeper | Tifosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s