Overrompeling
Het was een beetje een overrompeling hier, donderdag, nadat ik woensdagavond gepleit had voor meer vertrouwen. Basically, meer vertrouwen in onszelf en onze kracht, als vrouw, als moeder. En dat door ons te verbinden met onze eigen natuur (niet ‘de natuur’ an sich, alhoewel mijn eigen natuur me daar wel mee in verbinding stelt, zoals ik aantoonde in de voorbeelden die ik gaf over wanneer ik het dichtst ben bij mijn krachtige, intuïtieve ‘ik’).
Falen
Eén van de dingen die ons vaak in de weg staan om vertrouwen te vinden, is – denk ik – dat we zware periodes in ons leven zien als mislukkingen, falen, te vermijden, zo snel mogelijk op te lossen.
Voor vele vrouwen, zo bleek uit de reacties maar ook uit andere blogs en verhalen van mama’s, is de geboorte van een (eerste) kind het begin van zo’n periode waarin alles op zijn kop lijkt te staan en alle vertrouwen kwijt geraakt. Helemaal te begrijpen. Alles verandert met die (eerste?) hummel. Je relaties. Niet alleen met je partner, maar ook met je eigen ouders. Je schoonouders. Je eventueel oudere kind. Je hele omgeving. Jezelf. Je werk. Je dagritme verandert. Je nachtritme. Je tijdsbesteding. Je lijf is anders. Een bevalling is soms heftig en vaak moeilijk een plek te geven.
Ik denk dat die zware periodes in het leven er bij horen. Dat iedereen die heeft. Na de geboorte van een kind. Na het vertrek van een partner (wie, ik?). Na de verandering of misschien zelfs het verliezen van werk. Misschien zelfs zonder aanleiding. Misschien wijzen die periodes er ons soms gewoon op dat wie we waren niet meer past. Dat we moeten transformeren, evolueren, om terug beter te passen bij het leven dat we hebben, bij de situatie die anders is en andere dingen van ons vraagt.
Complexe pijn, meervoudige verandering
Mijn partner ging weg. Dat bracht een heel complexe pijn met zich mee. De pijn van verlaten zijn. De pijn van verloren dromen (nog kinderen, het samen fijn hebben, intact gezin zijn). Maar ook de pijn van moeten veranderen, omdat de nieuwe situatie nieuwe dingen van mij vroeg. Misschien was die pijn het heftigste. Ik zette me schrap. Maar ik moest wel. Dus moest ik anders leren denken. Moest ik manieren zien te vinden om mijn energielevel wat op de krikken. Moest ik voor mezelf zorgen, mezelf geven wat ik nodig had (byebye voetmassages en lekkere pasta’s van Dirk, hello kersenpitkussens en repen chocola). Moest ik zelfstandiger worden en volwassener (hallo rijbewijs, bloed-zweet-tranen, joh). Moest ik leren zelf beslissingen te nemen, niet meer altijd op iemand anders te leunen. Moest ik heel veel meer zorg voor mijn kinderen opnemen, want die liet ik vaak aan Dirk over die altijd wel een zot spelletje had of leuk verhaaltje vertelde, terwijl ik het huishouden deed en de rekeningen betaalde. Leuk was anders en ik baal nog veel te vaak als een stekker, maar eerlijkgezegd? Ik ben volwassen aan het worden. En dat is niet slecht.
Na regen komt kracht
Het is verschrikkelijk om alle fundamenten van onder je leven geblazen te zien. Om totaal uit je rol te vallen. Om niet te krijgen wat je verwachtte (bijvoorbeeld: een roze wolk, een intact gezin, … ).
Maar we kunnen proberen aanvaarden dat dit soort periodes er bij horen, het verzet staken, en in plaats van redding te zoeken bij anderen (wat ik lang deed) of te blijven kauwen op die pijn en het kwetsbare gevoel, naar binnen keren en de kracht zoeken in onszelf.
De kans dat je die kracht vindt op momenten dat je op de bodem zit, is niet zo heel onrealistisch. Bodem en fundament zijn een andere naam met een andere betekenislaag, voor hetzelfde. Als alles veranderd is en je lijkt alles kwijt te zijn, blijft over wat onverwoestbaar is in jezelf. En dan gaat alles niet meteen van een leien dakje, maar dan kan je wel vertrouwen opbrengen, leven vanuit je eigen overtuigingen, en de soms pijnlijke veranderingen die nodig zijn om de crisis te laten voorbij gaan, voltrekken. En als je daar hulp bij gebruikt, van vrienden, blogs, therapeuten, whatever, lijkt me dat alleen maar goed.
En zo geloof ik dat je na een heftige periode, bijvoorbeeld als je moeder geworden bent en je wereld staat op zijn kop, niet hoeft te blijven hangen in een gevoel van kwetsbaarheid. Er onderdoor gaan is geen garantie op ‘nooit meer sterk’ en ‘nooit meer er boven op’. Misschien is het zelfs een garantie op ‘sterker dan ooit’? Ik denk dat je mag vertrouwen in je kracht, en in die betekenisvolle veranderingen die je doorgemaakt hebt waardoor je beter toegerust bent voor het nieuwe leven dat aangebroken is. Bijvoorbeeld als mama, of als alleenstaande ouder, of … Ik denk niet dat je ooit nog de oude wordt, maar ik denk dat je een heel krachtige nieuwe kan zijn. Als je durft. En ik hoop stiekem dat we elkaar deze verhalen kunnen vertellen. Niet alleen het deel van nooit meer de oude worden, maar vooral het deel van een krachtige nieuwe zijn. (NB: krachtig en kwetsbaar zijn geen tegengestelden in dit verhaal, in je kwetsbaarheid staan is heel krachtig, zeker als je die als een deel van je nieuwe leven kan zien.)
Nogmaals hef ik het glas (allez ja, een blikje pepdrank actually). Op vertrouwen. Proost!
(En volgende keer post ik iets normaals. Ok? :))
P.s. In mijn vorige post had ik het over vertrouwen op je intuïtie, als je moeder gaat worden. Iemand reageerde daarop dat dat zou betekenen dat mensen vooral angstig zouden zijn. Ik denk dat angst net datgene is dat ons in de weg zit om bij onze intuïtie te komen.
Mijn intuïtie dreef me ertoe elke zwangere avond in bed te lezen, zodat ik zo veel mogelijk zou weten over wat er zich in me afspeelde, en wat ik kon verwachten van een bevalling. Dit waren mijn pareltjes:
1. ‘Veilig zwanger’, ‘Veilig bevallen’ en ‘Veilig doorheen de kraamtijd’. Boeken van Beatrijs Smulders. Beatrijs Smulders is een Nederlandse verloskundige. Werkelijk alles komt aan bod (ja, van aambeien tot kraamtranen), in korte hoofdstukjes, telkens opgefrist met verhalen van vrouwen. Ook wordt er normaal gedaan over alles, het hoort er allemaal bij, er wordt open en eerlijk over verteld. Precies wat ik nodig had.
2. ‘Bevallen en opstaan’ van Jetske Spanjer en anderen. Dit boek is al wat ouder, zeer informatief. Wat ik vooral telkens maar bleef lezen, waren de bevallingsverhalen van vrouwen. Zo staat er een verhaal in van een moeder die een kindje met het syndroom van Down krijgt, wat na enkele dagen sterft. Dat verhaal is zo prachtig dat ik het zelfs bij de vijftigste lezing niet droog hield.
3. ‘Bollebuikenboek’ en ‘Bolle Buiken in beweging’ van Leen Massy. Bevallingsverhalen. Het één na het ander. Alle scenario’s. Ontroerend mooi en intiem. Ik zou alleen al nog eens zwanger willen zijn om me weer terug te trekken in bed met die verhalen.
4. ‘Baren’ van Benedicte Vansina. Inzoomen op het proces dat baren is, toelichting bij de hormonen en welk werk ze doen. Geeft vertrouwen en handvaten om je voor te bereiden op je bevalling. En aan storminjehoofd: ze heeft ook een boek voor vaders geschreven :).
om het met de onvermijdelijke lewis caroll te zeggen: i can’t go back to yesterday for i was a different person then 🙂
amen die boeken! ik vond “mindful bevallen” ook wel wat.
ps: doe het ons nu niet aan dat je nu ineens normale posts gaat schrijven he xxx
Ik vind je abnormale posts anders wel leuk, en ik ben denk ik niet de enige 🙂
Een moeilijke periode kan ons inderdaad heel veel leren, doen transformeren tot een nieuwe (wijzere) ik. Elke crisis is een kans 😉
En ik vind het wel fijn om je groei als persoon hier te volgen.
Amen again!
Ja Prinses, een controversiële post he, die vorige. Zo veel reacties! Maar dat is goed, steengoed zelfs! Je hebt je lezers serieus aan het denken gezet. Fantastisch!
Die moeilijke periodes zijn inderdaad nodig om jezelf te leren kennen (echt te leren kennen!), sterker te worden, een persoonlijke evolutie door te maken en je focus te (ver)leggen. Maar we moeten er wel door he. In zo’n periode moet je dus proberen voor ogen je houden dat alles goed komt.
En wauw, ik heb precies dezelfde boeken gelezen tijdens mijn zwangerschappen. Ik heb er ongelooflijk veel kracht uit gehaald, die ik dankbaar heb gebruikt tijdens mijn (thuis)bevallingen. Het zijn gewoon must-reads voor zwangere vrouwen!
Je hebt groot gelijk, dat je in moeilijke periodes net je kracht leert kennen en daar sterker dan ooit uit kunt komen. Mijn grondvesten hebben al verschillende keren geschud, door een verkeersongeluk dat mijn mama zo zwaar kwetste dat mijn kindertijd te vroeg stopte, door pesterijen, door rouw, door een moeilijke start als mama. Elke keer kom ik er sterker uit, elke keer vormt en geeft kracht. Maar je moet er inderdaad wel eerst door, wat zwaar blijft. Op dit moment is mijn leven weer door elkaar geschud (ander land, geen job, al 8 weken nonstop bij mijn sprotjes). Ik wéét al dat het allemaal wel weer goed zal komen, op een of andere manier. Mezelf kennende, niet zoals ik het in gedachten had, maar idd, daar groei je net van. ’t Is just jammer van die groeipijnen onderweg hé…
Soms denk ik zelf dat ik de groeipijnen het niet waard vind en ben ik boos en verongelijkt. En soms weet ik dat het goed is zo. Alleen mag het stilaan nu wel de leuke kant uitgaan hier. Ik wens jou veel goeds daar ver :).
Klinkt heel erg bekend… Ik wens jou veel goeds van hier 🙂
Ik onthoud: bodem is hetzelfde als fundament… Vanaf nu wordt dat mijn motto!
Jouw vorige post blies me van mijn sokken. Na mijn bevalling was ik het vertrouwen in mezelf helemaal kwijt. En ik heb het nooit meer volledig teruggevonden… Maar ik heb wel leren leven met de kwetsbare kantjes die ik meedraag. Een groot voordeel aan heel mijn verhaal is dat ik kwetsbaarheid bij anderen nu beter herken en (hopelijk) beter kan anticiperen op wat zij nodig hebben (een luisterend oor of echt gerichte hulp). Conclusie: ik had het niet willen missen, maar ik ga niet voor een tweede kindje.
Dit stukje geeft me veel steun op het moment waar ik het vertrouwen in mezelf een beetje kwijt ben.
Ik vergelijk het een beetje met kopje onder gaan.
Eerst heb je het gevoel dat je verdrinkt, alles wordt afgesloten er is enkel paniek en angst.
Maar dan kom je boven, neem je een hele nieuwe hap lucht die beter en krachtiger is dan ooit te voren. En je gaat verder…. met nieuwe zuurstof in je longen.
Een heel sterke vergelijking. Heel veel sterkte, 10a!
Dankjewel, ook voor jou meer van de leuke dingen en minder van de groeipijnen.
Ik las vandaag deze quote en vond hem wel gepast:
“Het gaat er niet om een ander mens te worden, maar te worden wie je werkelijk bent”
Reken mij maar bij de durvers die vertrouwen in hun kracht 🙂 Weer heel mooi geschreven!
Neen, de oude worden we nooit meer, maar misschien wel de wijzere, de sterkere, de authentiekere…xxx
Een blogpost over goeie boeken zit al even in mijn hoofd, en deze boeken staan daar ook allemaal bij, wat las ik graag tijdens mijn zwangerschappen, het maakste me zeeer sterk, niemand zou mijn thuisbevaldroom afpakken, ik zou geen borstvoeding ‘proberen’ te geven, ik zou het gewoon doen…. Ik denk vaak aan je blog op momenten dat ik nul energie heb, als dochter voor de zevende keer snachts krijsend wakker wordt en ze toch ak bijna een jaar is nu….dan denk ik aan je tips, om sterk te zijn, yoga te doen, niet negatief te denken…het helpt me steeds!
Pingback: Welkom herfst, ik heb op je gewacht | Sofie moedert maar wat aan