Prinses heeft een nieuwe baan & deelt zes observaties

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar ik heb een nieuwe baan. Ik was vreselijk zenuwachtig voor de start, maar het is best leuk. Zes observaties, so far!

1. Kantoorartikelenfestisj. Op mijn eerste werkdag, mocht ik in de kast met kantoorartikelen kijken. Ik weet niet of jullie ook als kind als secretaresse en schooljuf speelden, en dat een essentieel onderdeel van dat spel het beheren van kantoormateriaal was, maar ik deed dat dus hele dagen. Op mijn vorige baan waren er ongeveer tien verschillende plekken waar je wat kon gaan rommelen tot je had wat je nodig had, of tenminste iets wat er op leek. Hier kreeg ik zicht in een kast met ongelooflijk veel gelabelde laatjes, waarin heel netjes allerlei soorten spullen zaten. Daarnaast stond een kast met soorten mapjes. Ik voelde me een kind in de snoepwinkel. Dat de snoepwinkel beheerd wordt door een office manager die de snoepwinkel op slot doet, maakt het natuurlijk extra aanlokkelijk. Dat brengt me bij punt 2.

2. Office managers. Er zijn vijf office managers, en ik weet nog niet goed wat ik aan wie kan/mag vragen. Ze zijn allemaal absurd vriendelijk en voelen zich niet beledigd als je een taak wil doorgeven. Sommige dingen die ik vroeger allemaal zelf moest doen (offertes, factureren, …), mag ik nu niet meer zelf doen (o, wat een boost voor mijn productiviteit!). Stiekem heb ik het gevoel dat het dankzij die office managers is dat de organisatie draait. Echt. Wij zijn er maar gewoon zodat zij mensen hebben om taakjes voor te doen.

3. Moeders. Naast office managers bij de vleet, zijn er op mijn nieuwe werk ook moeders tewerk gesteld. Moeders, ja. Er wordt samen gegeten ’s middags, en om het allemaal wat huiselijk te maken dekken de moeders de tafels en voorzien ze ons van broodmandjes, slaatjes, … Het zoet beleg wordt niet op tafel gezet, dat moet je bij de moeders nemen. Ze houden vast een score bij en verwittigen ons misschien als we naar tandarts of diëtiste moeten na te veel choco of honing of hagelslag. Ik ervaar alleszins een gepaste schroom om op het einde van de maaltijd nog even een zoet boterhammetje te maken.
Ik vind het heel fijn, een baan met moeders. De tweede dag was ik door mijn persoonlijke desorganisatie wat later aan tafel, maar toen werd ik al opgevorderd door één van de moeders die speciaal vegetarisch broodbeleg had gemaakt en me kwam zoeken. Moeders, ik zei het je.

4. Empty desk policy. Op mijn nieuwe baan hanteren ze een soortement empty desk policy. Geen foto’s van mijn kinderen dus, tenzij ik daar een mobiele versie van maak (strak plan, de moeders willen mijn kinderen vast ook zien, daarmee kan ik ze dan afleiden om de choco te pakken te krijgen). Eerst vond ik het wat raar, maar eigenlijk past het heel goed bij Getting things done en persoonlijke organisatie. Je hebt enkel een dossier op je bureau waarmee je bezig bent, en daarna ruim je op voor je je volledige aandacht aan iets anders besteedt. Voor mij werkt het zo goed dat ik mijn thuiswerkplek leeg gegooid heb om onmiddellijk ook empty desk policy te voeren met mezelf, en dat geeft belachelijk veel rust. Ik zit hier nu werkelijk als een autist, met een inbakje vol taakjes, een groot white board om mijn strategieën uit te denken, een leeg bureau en mijn fluostiften en pennen van groot naar klein geschikt. Dat laatste was een grapje. En nee, het is niet mijn bedoeling mensen met autisme te beledigen. Ik heb er in mijn naaste vriendenkring, alle respect.

5. Fris! Pas als je ergens fris start, zie je plots dat je wat vast zat in het werk wat je deed of op de plek waar je werkte. Doordat alles plots nieuw is, zijn ook meteen alle patronen doorbroken. Dingen die vroeger normaal waren, zijn nu plots toch wel wat raar. Dat maakt een hoop nieuwe energie vrij. Ik merk dat ik in mijn oude baan veel moeite had mij te concentreren, nog stappen te zetten en heel efficiënt te zijn, terwijl ik in de nieuwe baan nu plots mijn projecten heel afgebakend en fris kan aanvatten. Hard werken, maar dat vind ik lekker.

6. Leasje. Het lijkt alsof Sinterklaas geweest is, met een slimme telefoon, een nieuwe pc en een auto met tankkaart. Die auto is niet groot of spectaculair, maar natuurlijk wel ongelooflijk handig omdat daarmee de kosten die ik aan mijn vorige auto spendeerde, ook wel stoppen. Ik hoef niet meer bang te zijn voor het grote onderhoud, want dat betaal ik niet meer zelf. Stiekem vind ik de nieuwe auto, Leasje genaamd, ook wel een mietje. Of een seut. Ze trilt als ik in foute versnelling sta en in plaats van lekker te ronken, zoemt ze een beetje (ik vergeet soms dat ze aan staat). Als ik iets fout doe, valt ze beledigd stil en ze heeft zo’n irritant shift-lichtje dat ik probeer te negeren. Ik zal zelf wel beslissen wanneer ik schakel, dame.
Door Leasje besef ik eens te meer dat mijn eerste auto (een oude, lelijke, gedeukte bak) en ik zeer goed op elkaar afgestemd waren. Wij waren één. De auto en ik voelden elkaar aan, hij gromde lekker, ik kon gerust een stukske met de handrem op rijden of vijftig kilometer in de foute versnelling. We hebben verdorie 20 000 km gedaan samen op een half jaartje tijd! Bovendien paste zo’n lelijke bak die overal de aandacht (en meewarige blikken) trok, ook prima bij mij. Leasje is eerder zo’n dertien-in-een-dozijntje, geen karakter. Maar ik ben blij, en dankbaar. En ik hang een fotootje van mijn eerste auto boven mijn bed.

Goed gestart dus. Als ik er nu in slaag de namen van mijn nieuwe collega’s te onthouden, Leasje niet in de prak rijd en op tijd aan tafel zit bij de moeders, komt het helemaal goed.

31 gedachtes over “Prinses heeft een nieuwe baan & deelt zes observaties

 1. Dit klinkt allemaal heel positief. En ik zou Leasje toch maar omarmen hoor. Niet alleen veel minder kosten voor jou, maar waarschijnlijk ook een stuk milieuvriendelijker dan de oude bak !

 2. Man, man, wat klinkt dat allemaal goed!
  Punt 1: heerlijk, ik kan me het gevoel zo voorstellen! Beetje zoals nieuw schoolgerief uitkiezen eind augustus.
  Punt 2: zijn office managers secretaresses? Ik ben niet zo mee met dat jargon, ben mijn eigen baas en secretaresse en al de rest 😉 Wat heerlijk dat je die dingen niet moet doen die altijd blijven liggen en die je gewoon niet graag doet…
  Punt 3: zo grappig!
  Punt 4: tiens, goed idee, moet ik misschien ook eens proberen
  Punt 5; super!
  Punt 6: wow, los van de actuele discussie over bedrijfswagens (als je er goed over nadenkt zit ons land in een absurde situatie) moet dat voor jou toch al een stukje van je financiële situatie makkelijker maken! Ik rij ook met zo’n wrak, en heb op vakantie, als we een auto huren initieel ook vaak weerstand tegen al die moderne snufjes. Maar als je ze goed gebruikt, helpen ze echt.
  Ben heel erg blij voor jou!

  • Door jouw reactie denk ik nu al enkele dagen na over bedrijfswagen. Eerst en vooral val ik niet onder het belgische systeem en ben ik dus onschuldig :). Ten tweede vind ik dat er een wezenlijke onderscheid is tussen een bedrijfswagen als extra loon, en een bedrijfswagen omdat je werk is dat je veel verplaatsingen doet om gesprekken op allerlei locaties te doen. Dat is bij mij alleszins het geval. Zonder wagen kan ik dat werk niet doen (met openbaar vervoer kan ik alleszins maar de helft van de locaties aandoen per dag), dus vind ik zo een wagen iets in de lijn van een pc die je werkgever ter beschikking stelt, of de schoenen met ijzeren tip in de Colruyt :).

   • Oei, hopelijk heb ik je niet schuldig doen voelen, dat was allerminst de bedoeling!!
    De discussie was gewoon zo vaak in de media de laatste dagen. Maar inderdaad: wat ik hoorde ging over bedrijfswagens die in bruikleen gegeven worden als extra loon, juist omdat de loonlasten hier zo hoog zijn. En die eigenlijk enkel gebruikt worden om van en naar het werk om dan de rest van de dag op de parking te staan. En hoe de overheid op die manier de files subsidieert en autogebruik aanmoedigt. Ik hoorde zoiets op de radio en dacht “ja, dat is absurd”. Ik heb er eigenlijk geen idee van of dit in Nederland zo anders is.

 3. Klinkt als een fijne jobwissel. Ik wil ook een moeder om vegetarisch broodbeleg te maken en een office manager om taakjes aan te delegeren. Mocht je in het Gentse werken, ik zou zelfs willen weten waar ik kan solliciteren.

 4. Wat fijn klinkt dit!

  En een tip van een ervaringsdeskundige , kijk even hoe je mannelijke collega’s op de office managers leunen en doe dat ook! Ik ben lang bang geweest om bitchie oid te zijn als ik opdrachten gaf en deed veel te veel zelf. Lastig om later nog om te buigen

 5. oh, wat moet ik lachen met wat je schrijft over Leasje. je schrijft het zo grappig. ik rijd zelf met een bijna 18 jaar oude auto (en nog heb leren rijden met een ‘choke’ – of hoe schrijf je dat?) en vind ook dat die prima bij me past en mensen kijken ook wel eens raar als ze me op de parking zien trekken aan mijn stuur om te manoeuvreren (geen servostuur)
  Maar laat ik je vooral nog veel plezier en energie op je nieuwe job wensen!
  (oh ja en ik noemde mijn fiets vroeger ‘Otto’ omdat ik in tegenstelling tot de meeste van mijn leeftijdsgenoten toen nog geen auto had)

 6. wat leuk 🙂 het zijn vaak de kleine dingen die het hem doen. Ik zie het al: je gaat je daar prima in je vel voelen. Dat is niet alleen belangrijk voor je werk, maar ook voor jouw gemoedsrust en dat straal je dan weer af op de jongens. Lijkt me een dikke win-win-win, en dat gezoem van Leasje is er alleen omdat zaken nu eenmaal niet perfect kunnen zijn).

  Veel succes meid!

 7. Wat een grappig en leuk stukje! Leasje en jij moeten elkaar nog wat leren kennen, zo gaat dat met nieuwe contacten, ook als ze een auto zijn. Over enkele maanden voel je Leasje even goed aan als de voorganger, denk je niet?

  De moeders lijken me ook wel wat. In mijn hoofd zitten ze te breien aan tafel.

  Clean desk: ik geloof er keihard in. Ik doe eigenlijk een beetje van ‘clean desk’ thuis, maar dan op de tafel in de living, de tafel in de keuken en het aanrecht. Het brengt rust. Duidelijkheid.

  Met de namen van collega’s heb ik het ook altijd ontzettend moeilijk. Voor kindernamen heb ik een prima geheugen, maar eens ze de 18 zijn gepasseerd, slaat dat helemaal om.

  Succes!

 8. Ziet er daar goed uit !

  Toen ik mijn oud golfje ruilde voor een Leasje vorig jaar, had ik een beetje hetezelfde gevoel. Maar de financiële voordelen zijn toch niet te versmaden, nietwaar.

 9. Dat klinkt allemaal super! Zo’n kast vol kantoorspulletjes, oooh, da’s beter dan de snoepwinkel. En wees maar gerust, Leasje en jij, dat komt wel. Een ouwe brompot heb je nu eenmaal rapper door dan een stil watertje 😉 . Ik wens je in elk geval veel succes in de nieuwe job!

 10. Empty desk policy, dat ga ik bij mijn werkhervatting ook weer invoeren. We hebben (als opvoeders in een leefgroep) maar één bureau en moeten die dus delen met iedereen op dienst (twee of drie mensen). Mijn dada is: alles aan de kant, alle rommel op de juiste plaats en alles in de juiste mappen. Ik ben nogal een bureaufreak. Alleen jammer dat ik de enige ben 🙂

 11. Pingback: Prinses verhipt: van kluns tot racepoes in drie verhalen | En ze leefden nog groen en gelukkig

 12. Pingback: Blijven ademhalen! | En ze leefden nog groen en gelukkig

 13. Pingback: Een dag met vlaggetjes (proloog) | En ze leefden nog groen en gelukkig

 14. Pingback: Over zorg en materie | En ze leefden nog groen en gelukkig

 15. Pingback: U vraagt, wij draaien – de update | En ze leefden nog groen en gelukkig

 16. Pingback: Prinses krijgt een schop onder haar kont | En ze leefden nog groen en gelukkig

 17. Pingback: Instinct | En ze leefden nog groen en gelukkig

 18. Pingback: Een dag uit het leven van Prinses & cO: maart 2016 | En ze leefden nog groen en gelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s