Prinses is toevallig zelfstandige in bijberoep geworden

image

Geheel in de lijn van wat ik in mijn vorige post vertelde, namelijk dat de wonderen de wereld niet uit zijn, deel ik met enige trots dat ik zelfstandige in bijberoep ben geworden.

Ik zou jullie graag een stappenplan aanbieden dat navolgbaar is voor diegenen die gelijkaardige ambities koesteren, maar eigenlijk was het stom toeval.

Echt.

Hoe dat stomme toeval tot stand is gekomen, deel ik graag. In stappen!

1. De ‘zak-en-as-periode’

In de ‘zak-en-as’-periode, de eerste periode na het vertrek van Dirk, had ik al gedachten rond werken als zelfstandige in bijberoep. De voordelen zouden meervoudig zijn:

a. Het zou een creatieve uitlaatklep zijn.
b. Het zou iets helemaal-van-mezelf zijn. Geen bazen die over mijn schouders meekijken. Gewoon ik en mijn opdrachten!
c. Het zou financieel wat broodnodige marge kunnen scheppen.
en d. Het zou op termijn een deel van mijn vaste aanstelling kunnen vervangen waardoor ik een meer flexibel evenwicht zou kunnen zoeken tussen werk en privé.

Zo bedacht, maar niet zo gedaan (naar analogie met ‘zo gezegd, zo gedaan’). Ik had uiteraard meteen een stappenplan in mijn hoofd, en verzamelde een lade (neem dat maar letterlijk) vol ideeën en voorbeelden van flyers en visitekaartjes. Ik ging zelfs wat netwerken en praten met mensen die de stap al gezet hadden. Maar er gebeurde niets.

2. De latente fase

Het plan zat ergens in mijn hoofd, zorgde regelmatige voor verzuchtingen (‘och, als ik dat gerealiseerd krijg zijn een deel van mijn problemen van de baan!’) en schuldgevoelens (‘waarom heb ik het lef niet er voor te gaan?’).

Verder laat de latente fase zich best samenvatten door: ‘er gebeurde niets‘.

3. Een opdracht die uit de lucht komt vallen

Ik weet begot niet meer van waar die opdracht plots kwam, maar er is – echt serieus – vanzelf een opdracht op mijn pad gekomen, in mijn schoot geworpen. Plots zat ik een offerte te maken en kwam ik uit op maar liefst 60 uren werk (en dan heb ik er uiteraard 20 niet in de offerte gezet, de reële inschatting is wel 80 uren), waarmee ik ongeveer al voor de rest van het jaar het aantal uren invul die ik voor mijn bijberoep vrij kan maken. De offerte werd aanvaard, en intussen deed ik al gedeeltes van de opdracht, waarbij de mensen in de organisatie naar mij kijken alsof ik een adviseur ben. Net echt, allemaal!

De directeur van de organisatie heeft me intussen een deeltijdse baan aangeboden (die ik niet aangenomen heb), en voor dezelfde organisatie heb ik een extra opdracht gekregen – ook vanzelf – waarvoor ik de (minder spectaculaire) offerte eigenlijk zo gauw mogelijk moet maken.

4. Officieel

En intussen ben ik dan maar eens langs gegaan mij Xerius om me te laten registreren. Dat duurde niet lang, gelukkig. Toen ik handtekende en me realiseerde dat ik een droom waar maak, had ik plots het citaat van Chris McCandless in mijn hoofd. ‘Happiness is only real when shared‘. Awel, voor mij ging dat op dat moment niet op. Het was een heel feestelijk moment met mezelf. Ik ben op wolkjes het Xerius-gebouw uitgelopen.

Tot zover het stomme toeval. Tot het einde van het jaar heb ik alvast genoeg aan deze opdracht. Daarna moet ik de lade vol ideeën maar eens opentrekken, en een stappenplan maken. Er moet een website komen, ik moet acquisitie doen, visitekaartjes… Want de volgende opdracht komt vast niet vanzelf aangewaaid. Of zou ik plots zo veel geluk hebben?

31 gedachtes over “Prinses is toevallig zelfstandige in bijberoep geworden

 1. Proficiat! En ik geloof heel hard in geluk en stom toeval. Er zal zeker opnieuw iets uit de lucht komen vallen. Maar je geluk intussen een handje helpen, is uiteraard altijd aan te raden. Veel succes alvast! Het is je van harte gegund.

 2. Goed hé! Ik geloof daar ook wel in, op momenten dat je echt geen gat meer ziet, komt er ineens toch iets uit de lucht vallen, meestal uit een kant van waar je het niet had verwacht. Er is weer een lichtpuntje, ben blij voor je!

 3. Proficiat! Nu nog een beetje marketing en het wordt nog beter. Bijvoorbeeld door op je blog te zeggen wat je nu precies gaat doen ;).

 4. Super! Je maakt me wel nieuwsgierig naar die leuke opdracht van je!
  Als je nog vragen hebt rond bijberoep; of als ik je ergens mee kan helpen, geef je maar een seintje.
  Voor die website doet een WordPress het trouwens prima, dit is de mijne: http://ktocopy.wordpress.com
  (alleen wat onhandig qua url).
  En visitekaartjes heb ik ook bij Vistaprint laten maken, prima in orde en voor geen geld!

   • Hoi Prinses, bij mij zit het “bijberoep” ietwat anders in elkaar, omdat het mee onder de zaak valt die Vriendjelief en ik samen hebben. Aangezien hij zelfstandige is in hoofdberoep en ik maar een klein deeltje bijdraag, word ik geen loon uitbetaald, maar krijg ik mijn stukje via de “winstparticipatie” als die wordt uitgekeerd. Uiteraard kan ik zo ook mijn kosten inbrengen. Naar de letter ben ik dus geen “zelfstandige in bijberoep” maar in de praktijk komt het wel op hetzelfde neer natuurlijk 🙂 En de info rond belastingen laat ik over aan de dienst zelf, zou je geen verkeerde of onvolledige info willen geven (wij gaan ook regelmatig ten rade bij onze boekhouder)
    Opdrachten komen al eens vanzelf ja, gewoon door mensen te vertellen dat ik copywriter ben “on the side”. Je moet er wel een beetje lef voor hebben soms, om je diensten aan te bieden wanneer iemand zegt “hey ik zou graag een website maken maar weet niet goed wat ik er op moet zetten”, maar het went 😉

 5. Hé prinses, Het getuigt nogmaals dat elke leuke, soms onmogelijke kans die je niet met 2 handen aanneemt, een gemiste kans is. Life isn’t about waiting for the storm pass, it’s learning to dance in the rain! Dus…. just do it. Succes! Go, go, go girl ! Wat doe jij als bijberoep ? Ik ben benieuwd ….

 6. Misschien helemaal niet the point, maar vind het citaat van McCandless wel geweldig, aangezien ik het boek “Into the wild” net gelezen heb tijdens mijn vakantie. Wat een zalige film ook.
  Soit, proficiat!

 7. Pingback: Wij en zij | En ze leefden nog groen en gelukkig

 8. Pingback: All about the money | En ze leefden nog groen en gelukkig

 9. Pingback: Prinses plant | En ze leefden nog groen en gelukkig

 10. Pingback: Een dag met vlaggetjes (proloog) | En ze leefden nog groen en gelukkig

 11. Pingback: U vraagt, wij draaien – de update | En ze leefden nog groen en gelukkig

 12. Pingback: Prinses krijgt een schop onder haar kont | En ze leefden nog groen en gelukkig

 13. Pingback: Prinses evalueert | En ze leefden nog groen en gelukkig

 14. Pingback: Iets nieuws beginnen | En ze leefden nog groen en gelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s