Prinses in wonderland

aliceiw

Een tijd lang leek het alsof alles stil stond. Ik zat behoorlijk klem met allerlei zaken die elkaar versterkten, waardoor mijn leven heel erg ‘klein’ werd. De vicieuze cirkel van weinig geld, weinig tijd, weinig ruimte, weinig energie, weinig contacten, weinig slaap …

Mogelijk is Saturnus eindelijk uit mijn horoscoop verdwenen, is mijn Karma bijgetrokken of zit ik eindelijk aan de juiste kant van de gelukscurve, maar de laatste tijd voel ik me bij momenten een zwaar vermoeide Alice in Wonderland, die twee springerige konijnen in toom probeert te houden en duizend balletjes in de lucht, maar die haar ogen ook wel uitkijkt en van de ene verbazing in de andere valt. Ik deel er graag wat van.

“Why, sometimes I’ve believed as many as six impossible things before breakfast”
(L. Carroll, Alice in Wonderland)

1. Een toevallige ontmoeting op straat resulteert in een oplossing voor mijn werk-gezin-combinatie waar ik al een volledig jaar en meer naar aan het zoeken ben. Op bij wijze van spreke tien minuutjes was waar ik al een jaar mijn hoofd over breek, ‘in de sjakos’.

2. Impulsief maak ik een afspraak om samen te eten met een oud-cursiste van me, omdat ik door omstandigheden in de stad waar zij woont moet overnachten. Ze nodigt me bij haar thuis uit. De eerste tien minuten zijn een beetje formeel en er wordt over werk gepraat. Om één of andere reden stoot het gesprek door naar een ander niveau, en ik schrik als ik plots kerkklokken hoor luiden en ik daaruit opmaak dat het tijd is om te vertrekken, wil ik nog bij mijn B&B binnen kunnen. We hebben het heel de avond gehad over de moeilijkheid om in een relatie te zijn, over de kracht van alleen zijn, over verlangen, over de zoektocht. Het gesprek met de wat oudere cursiste, opent inzichten en doet me milder kijken naar de situatie met de ondeugdelijke man. Ik vertrek verwonderd en dankbaar, en met een hoop nieuwe perspectieven. Later die avond parkeert de man van de B&B mijn auto omdat ik schrik heb dat ik in dat toverachtig mooi stadje het water in zal rijden. Hij brengt me naar een heerlijk kamertje, waar ik dankbaar en totaal in vrede met mezelf en de wereld een verkwikkende nacht slaap.

3. Doordat er me heel wat gegeven wordt (de inzet van team tuin en de spierballen, de oplossing waar ik het in -1- over had, …), besef ik meer dan ooit hoe wonderlijk is als mensen ‘zomaar’ iets voor elkaar doen. Dat die daden schakels kunnen zijn in een ketting van goede dingen. En zelf kom ik bijna dagelijks in situaties waarin ik een mini-verschilletje kan maken. Wat doet het me deugd om mild te zijn! Om een meisje op de parking van de supermarkt die staat te sukkelen om alles op de fiets mee te nemen, een boodschappentas cadeau te doen. Om twee dames die in de regen op de bus staan te wachten, een lift aan te bieden. Om soep mee te geven aan een vriendin die geen tijd heeft om te koken. Om mijn auto cadeau aan te bieden aan een andere alleenstaande mama voor wie dat het verschil zou kunnen maken tussen geen werk vinden of wel werk vinden. Het is waanzinnig te gek om eindelijk weer wat te geven te hebben, en in situaties te komen waarin ik dat ook kan doen.

Heel langzaam en een beetje voorzichtig, durf ik te geloven dat de dingen goed zullen worden. Dat wonderen elke dag gebeuren. En dat waar ik naar verlang – een fijne relatie hebben – en waar ik ten diepste naar verlang – nog kindjes kunnen krijgen – niet zo onmogelijk zijn als het lijkt.

“I can’t go back to yesterday because I was a different person then.”
(L. Carroll, Alice in Wonderland)

Wat was het laatste ‘wonder’ dat jou overkwam? En wanneer ben je voor het laatst in de gelegenheid geweest om mild te zijn, wat heb je toen gedaan?

11 gedachtes over “Prinses in wonderland

 1. Zaterdag vielen 2 “meevallers” in mijn schoot.
  Een mama van een vriendje van mijn zoon stelde voor om het vervoer naar een verjaardagsfeestje te “delen”, zij heen, ik terug.
  Toen ik met de 3 kinderen een verjaardagscadeautje ging halen in de speelgoedwinkel, kregen ze van de kassamevrouw elk een klein cadeautje. En ze waren er zo blij mee. En ik dus ook.
  Kleine dingetjes maar het was toch hartverwarmend en zeker op een dag die heel slecht begon dankzij de ex.

 2. Hoera voor de oplossingen die jouw weg op komen blazen.
  En hoera voor alles wat je te geef hebt en de voldoening die je daar van krijgt.
  Een kosteloos gebaar kan soms zoveel betekenen voor iemand anders. Wanneer er weer eens een hoop broodjes over zijn na een lunchmeeting op kantoor, geef ik er meestal een paar aan de bedelaar die beneden zit. Anders gaan ze toch de vuilbak in. Of ik help iemand die niet begrijpt welke trein ze nu moet nemen. Ik verzeker de mevrouw die twijfelachtig voor de spiegel staat in de winkel dat ze écht beeldig staat met dat kleedje (als het gemeend is natuurlijk)…
  De voldoening om iets (hoe klein ook) te kunnen betekenen voor iemand, daar krijg je zooo veel energie van!

 3. Woehoe prinses, super!!
  Ik ben zooo benieuwd naar de oplossing werk-gezin-combinatie, omdat die van buitenaf zo zwaar en zo totaal onoplosbaar leek…

 4. Heerlijk prinses!!! Het laatste wonder dat me overkwam was vanmiddag, toen mijn schoonzusje met mij naar de Colruyt reed, om samen boodschappen te doen. Omdat ik het op dit moment erg moeilijk heb, en ze er voor mij wil zijn. En omdat ik er ook voor haar kan zijn, op andere vlakken. 😉

 5. Ik ben ook benieuwd naar de oplossing 🙂

  Te veel geven is ook niet goed voor een mens (een van de mede-oorzaken van mijn situatie), zoals alles is het een kwestie van een gezond evenwicht te vinden. Toch?

 6. Pingback: Prinses is toevallig zelfstandige in bijberoep geworden | En ze leefden nog groen en gelukkig

 7. Pingback: Klein hartje | En ze leefden nog groen en gelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s