Groen met mate

Als je heel goed naar Babybroer kijkt, zou je kunnen opmerken dat hij een iets dikkere poep heeft. Dat komt eerst en vooral omdat hij een stevige baby is, maar daarnaast ook omdat hij geen flinterdun pamperke draagt, maar een heuse gNappy.

Ik ben fan. Maar ook gebruiker met mate.

Fan!

Toen ik overwoog om wasbare luiers te gebruiken, waren twee dingen belangrijk:
(1) Het moest gemakkelijk zijn en liefst op een gewone luier lijken.
(2) De opvang moest meedoen, want anders vond ik de investering te groot.

Wat (1) betreft kwam ik al snel op het spoor van de gNappies, on line te koop bij Kudzu. Ik denk dat ik Millie bijna gek heb gemaakt met al mijn vragen via e-mail, maar ze bleef erg vriendelijk en antwoordde op elke vraag, zonder me te pushen voor de g’s te gaan. Als ik wou mocht ik zelfs bij haar langskomen om het bij haar kindje eens te bekijken, maar daar heb ik noodgedwongen voor moeten passen. Te zwanger.

Wat ik ook enorm apprecieerde aan Millie, is dat ze me eerlijk zei dat ik best het eerste maatje niet zou kopen (de g’s hebben drie maatjes: S, M en L) omdat ik nogal een reuzenkind had gebaard. Heeft me meteen enkele honderden euro’s bespaard. Dankjewel, Millie! (www.kudzu.be)

Voor de aankoop hebben we mensen gevraagd de katoenen luierrekening te spekken. En van de gemeente kregen we ook een subsidie.

Wat (2) betreft, de opvang, is er een lokaal gemeenteraadslid van Groen! aan te pas gekomen, en Kind & Gezin. De opvang, van de gemeente die dus de aankoop van luiers stimuleert en subsidieert, zag het niet zitten mee te stappen in het gebruik van de luiers. Ondanks de filmpjes die ik doorstuurde (het is zooo makkelijk!) en de demonstraties die ik bereid was te komen geven. Via het gemeenteraadslid is het op de gemeenteraad gekomen, en is er besloten dat de gemeentecrèche het wel moest toelaten, omwille van het gemeentebeleid. Hoera! Ik kreeg wel een lijstje met voorwaarden, zoals dat er geen geuroverlast mocht zijn, daarvoor hadden ze Kind & Gezin geraadpleegd. Ook voor die geuroverlast had Kudzu een oplossing, in de vorm van hippe luierzakjes.

Gebruiker met mate

Ik ben dol op de g’s, ik vind ze vrolijk en mooi en handig en het aantal ‘ongelukjes’ dat we gehad hebben kan ik op één hand tellen. Maar ’s nachts krijgt Zoon een gewone pamper, met een bereik van 9 uren droogte. Want hij slaapt door (ongeveer), en ik wil écht niet opstaan ’s nachts omdat de g’s geen 9 uur droog blijven.

Ook op uitstap vind ik een zak-met-kak bungelend aan de buggy geen superidee, dus op uitstap hebben we goedkope pamperkes van de Albert Heijn. (Ik vind dat hij dan altijd een urineluchtje heeft, die Babyzoon van me. En bij die goedkope pampers krijgt hij ook luieruitslag, bij de g’s nooit.)

Praktisch

De g’s bestaan uit een broekje en inleggers. De pouches die in de broekjes zitten kan je er ook uithalen en vervangen, maar dat doe ik nooit. Ik heb gewoon de broekjes met hun vaste pouche, en de inleggers. En van de inleggers gebruik ik er altijd twee tegelijk, op elkaar, zodat ik niet te vaak moet verversen.

Ik heb 12 broekjes en een dertigtal inleggers. Babybroer start ’s ochtends na zijn pamper-pamper met een leuke gNappy, en gebruikt er in de opvang nog drie. Per dag heb ik er dus 4 nodig, ik kom dus drie dagen toe met de broekjes. Thuis doen we trouwens de hele dag met één broekje, dan vervang ik gewoon de inleggers. Maar dat willen ze in de opvang niet. En dat is ok.

Ik doe elke dag een wasje, niet alleen omwille van de luiers, maar gewoon omdat hier een mama+twee kindjes wonen, en iedereen altijd vuil is. De inleggers doen gewoon mee met de witte was op 60° C, en de broekjes gewoon met de t-shirts op 40° C. Ik was op regenwater én ik probeer telkens om 22u de wasmachine aan te zetten. Ik weet niet of nachttarief alleen goed is voor de portemonnee, of ook voor het milieu. Maar het is dus ergens goed voor.

De luiers zitten in een gekleurde mand, die gewoon ergens beneden staat. Zo heb ik ze altijd bij de hand. Ik heb ook katoenen doekjes om te verversen, maar soms heb ik daar geen zin in, en dan zijn het gewoon de goedkoopste van de Colruyt.

Babyzoon is intussen uit maatje M gegroeid. De inleggers kon ik houden, de broekjes heb ik doorgegeven aan een vriendin. Met een verwijzing naar de Kudzu-website, zodat ze haar eigen inleggers en luierzakjes kon aanschaffen.

Hierbij meteen nog wat foto’s.

Broekje met pouche en inleggers

Broekje met pouche en inleggers

 

Klaar voor gebruik

Klaar voor gebruik

Mooi. Niet? En vrolijk! Beter dan die fletse tekeningetjes op de pampers.

Mooi. Niet? En vrolijk! Beter dan die fletse tekeningetjes op de pampers.

Mand. Alles bij de hand.

Mand. Alles bij de hand.

 

 

 

 

 

5 gedachtes over “Groen met mate

 1. Katoenen pampers zijn voor ons zo’n logica geworden. Het is zo’n eenvoudig voorbeeld van hoe ik als moeder groei en zelfvertrouwen krijg. Ik herinner me nu weer hoe verontschuldigend ik was die eerste maanden, hoe ik het soms zelf een beetje verborg (jôh, mensen zouden me zo alternatief vinden). Ik had ook het allergoedkoopste gekocht: wikkelluiers, niet eens nieuw maar tweede- of wie weet zelfs derdehands. Voor vijftien euro (echt waar) had ik er wel twintig op de kop kunnen tikken én een oneindige hoop steenoude tetradoeken. (Oké, deze koop gaf een kick) Daarnaast had en heb ik er wel gewone, moderne, met inleggers en zo, en nu het kind ouder en beweeglijker is, zijn het meestal die.

  O ja, ’s nachts gebruik ik er ook, in principe toch, ik leg er een tetradoek in om de nacht door te komen. Dat is pas een dik pak, maar het is wel effectief.

  Als we weg gaan, ben ik het gewend met kak-in-de-zak rond te lopen, eerlijk gezegd is het trouwens meestal pis-in-de-zak, en de zak sluit echt goed af – och, ik weet niet, ik vind dat de meeste hedendaagse benaderingen wel erg pipi-kaka-vrij moeten zijn. Ik stoor me daar eigenlijk niet zo aan, aan de pipi van mijn kind.

  Ik probeer trouwens van mijn groene hart geen moordkuil te maken en mezelf niet op te vreten als ik soms (en in sommige periodes zelfs meer dan soms) toch een gewone pamper aandoe, vooral als ik zo verschrikkelijk moe ben dat er niet veel extra bij moet komen. Maar pampers zijn wel een van de belangrijkere dingen die ik probeer, omdat het zo absurd vervuilend is, zo gecommercialiseerd én het geeft mijn kleine, vooralsnog onschuldige kind zo’n voetafdruk mee waar ik me als ouder verantwoordelijk voor voel. Het idee van ‘de aarde lenen van de volgende generatie’ komt er vrij pijnlijk mee in beeld, vind ik.

  • Knap, Medemama. Ook de argumenten die je er bij aanhaalt.
   En van op uitstap: ik vind de pipi van mijn kind inderdaad ook niet zo erg, maar op stap gaan met mijn kinderen is zonder auto etc voor mij vaak zo’n opgave, dat ik altijd wel wat vergeet. Dus nu heb ik een standaard zakje met wat pamperkes, tussendoortjes, … aan de buggy hangen. Ik ben er gewoon zeker van dat ik een luierzak ofzo zou vergeten, en dat zou stress geven. Dus fijn dat het bij jou wel lukt, ik doe op dat vlak even aan stressreductie, mezelf kennende :).

 2. Wij hebben ook gekozen voor katoenen luiers. Bamboe luiers, eigenlijk. Een nieuw pakket gekocht toen ik zwanger was van mijn dochter. Een overbroekje, een absorberende luier voor erin en een papieren inlegger om kaka snel te kunnen verwijderen: dat was ons systeem. (Nu zijn ze zindelijk.) Het kostte wel wat, maar minder dan wegwerp.

  We waren geen die-hards. Op uitstap en ’s nachts gebruikten we wegwerp. Dan kozen we meestal voor Moltex Oko, die zijn ook een beetje groen. 🙂

  Globaal gezien ben ik tevreden. Het was voor ons op den duur ook normaal geworden om dat systeem te gebruiken. Zoveel extra werk leverde het niet op. Ook in de crèche gebruiken ze bij ons trouwens herbruikbare luiers, ook bij kindjes die thuis wegwerp dragen. Ze wassen de luiers ook daar, dat is handig!

  • Dag Veerle. Oh, wat stom dat ik nooit op het idee ben gekomen om moltex oko te gebruiken, ik ken het merk nochtans! Dank om me op het idee te brengen!

 3. Hey!

  Ik lees iets over een urineluchtje bij gewone pampers. Dochter had dat bij sommige merken ook … rook echt naar pipi! Ook al kwam ze pas uit bad. Bij die van het Kruidvat heeft ze dat helemaal niet. Die vind ik echt goed.

  Zelf de energie niet voor wasbare luiers 🙂 wel ferm wat jullie doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s